Silvia Vilanova, AAVV Raval: “Al Parc dels Pins, fa anys, es reunien els veïns, portaven la truita i passaven la tarda. Això, volem recuperar-ho”

Autora: Mar Martínez, sc·media

A banner (1)

La Diada de la Primavera farà que el Parc dels Pins floreixi. L’associació de veïns del Raval ha impulsat una plantada d’espècies diverses per reivindicar la importància d’aquest indret del barri -també conegut com a Parc del Motocròs- com a punt de trobada. L’activitat es diu ‘Jardí del Barri’ i compta amb la participació indispensable dels infants de les tres escoles de la zona.

L’activitat s’enmcarca en la Diada de la Primavera: dos dies de festa, tallers, música en viu i molta diversió. A través de diverses expressions artístiques, el 21 i 22 de març mostrem la nostra estima pel barri, la interculturalitat i la convivència en una diada única i integradora que se celebra per primera vegada a Santa Coloma de Gramenet. Parlem amb Silvia Vilanova, col·laboradora de l’Associació de Veïns del Raval.

SilviaVilanovaAssocaicioVeinsRaval

El ‘Jardí de Barri’ no es pot realitzar sense el suport dels més joves..

Amb l’ajuda de les tres escoles del barri, Tanit, Gaudí i Unamuno fem l’activitat ‘Jardí del Barri’. Aquestes escoles tenen horts urbans i els gestionen els alumnes de quart de primària, d’entre vuit i nou anys. Per això, ells mateixos duran a terme l’activitat. Nosaltres els ensenyarem com plantar i cuidar alguns tipus de plantes del parc dels Pins.

Més enllà de la plantada, quin és el rerefons d’aquesta acció al Parc dels Pins?

Fomentar un espai que s’ha deixat de costat per part de l’ajuntament. Volem conscienciar la gent que s’ha de tenir cura d’aquest indret, que és el pulmó del barri. No tenim fonts, en queda una i no funciona, perquè la trauran. I de vint fanals, n’hi ha vuit d’espatllats. Hi ha dos nivells del parc que queden sense llum a la nit.
Al parc dels Pins, fa anys, es reunien els veïns, portaven la truita i passaven la tarda, feien l’enterrament de la sardina…

Llegeix també: El programa d’activitats de la Diada de la Primavera

Quin impacte espereu, doncs, que tingui la Diada de la Primavera al barri del Raval?

El ‘gol sud’ de la ciutat ha estat oblidat. Creiem que es parla molt de l’altra serra, la de Marina. Nosaltres en tenim una, la d’en Mena, que té un bagatge diferent. És una crida per dir a tothom que existim, que tenim problemes i que seguim units.

“La Diada de la Primavera és una crida per dir a tothom que existim, que tenim problemes i que seguim units”

Un dels objectius de la celebració, és millorar la convivència a la zona…

L’Associació de Veïns del Raval volem a donar-nos a conèixer a la resta d’associacions del barri. Les entitats hem estat mirant cadascuna cap a un costat. Amb aquesta acció es fomenten les activitats conjuntes i fem pinya, tot tenint en compte la diversitat veïnal. D’altra banda, hi ha molt d’incivisme, i això s’ha de treballar des de l’educació.

Com continuareu la tasca social impulsada per la Diada de la Primavera?

Cada desembre, des de l’associació de veïns organitzem la trobada ludicofestiva ‘Ravaleando’, que ens serveix per dinamitzar zones. Aquest any en fem la tercera. L’any passat va ser a la plaça de les Cultures i en aquesta ocasió volem que sigui al parc dels Pins. Tenim previst fer un jardí vertical per tapar els murs de la vergonya.

Llegeix també: Quan i on celebrarem la Diada de la Primavera?

De la vergonya…

Són murs que no tenen manteniment, que tenen reixes trencades. La idea és que els infants i adolescents hi posin plantes i se’n facin responsables, de manera que si veuen algun adult les fa malbé li demanin que no tiri per terra l’esforç invertit. Volem fomentar el compromís amb l’entorn, la constància en mantenir-lo i que, en aquests cas, els més joves ensenyin als adults.
D’altra banda, alguns veïns estan recuperant material de l’arxiu de la biblioteca de Can Peixauet per fer-hi una exposició de la història del barri. Al juliol tenim les nostres festes. També volem recuperar el cinema d’estiu, hi ha nens que no ho han vist mai això de sortir al carrer a mirar una pel·lícula.
Es tracta de petites pinzellades de com volem que sigui el barri, d’activitats que volem recuperar. Estem en procés de renovació generacional a l’entitat, i les noves generacions volem tornar a aquell barri que vam conèixer de petits.

“Volem tornar a aquell barri que vam conèixer de petits”

Tenint en compte que la realitat és diferent de fa uns anys…

Interpretem que aquestes activitats ens permeten enllaçar amb la gent que ha arribat al barri des de diferents països els últims temps. Volem convidar veïns i veïnes a participar i que també ens expliquin què ens poden oferir ells.
No volem que la convivència es quedi a l’escola dels nostres fills, també volem implicar mares i pares. Això és possible, per exemple, per mitjà de l’activitat ‘La taula de tothom’, impulsada per les mares de dues AMPA de les escoles de la zona i de la comunitat islàmica. Aprofitant la diversitat cultural d’aquests centres, les mares faran plats típics de diversos països.

Com és la tasca de l’Associació de Veïns del Raval?

Estem en un moment de canvi generacional, aviat farem aquest relleu. Després de la Diada de la Primavera, l’associació treballarà en les festes del barri. Això, sense deixar de banda les necessitats i mancances que els veïns ens manifesten a diari. Per aquest motiu, cada dilluns a la tarda l’associació és oberta per a tothom qui necessiti venir. També gestionem tallers de pintura, manualitats, puntes de coixí, patchwork, balls de saló…
Aquest és un barri molt castigat per la crisi, hi ha molts pisos tancats i embargats, i en alguns carrers hi ha problemes d’ocupació de pisos buits. Fent la nostra tasca diària com a entitat i participant a la Diada de la Primavera, reivindiquem el nostre paper a la ciutat i la importància que se’ns atengui.

Enllaços d’interés:

Les entitats organitzadores de la Diada de la Primavera

El Projecte ICI a Santa Coloma de Gramenet 

Leave A Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.