Santa Coloma de Gramenet presenta la programació comunitària per afavorir la convivència als barris de la Serra d’en Mena

La Biblioteca de Fondo acull dijous 14 de juliol a les 19 hores la presentació d’un primer document de treball de la Programació Comunitària de la Serra d’en Mena que recopila les accions i les estratègies necessàries per fer d’aquest lloc un espai favorable de convivència. En l’elaboració del Diagnòstic han participat més de 300 persones i 24 entitats i prop de 20 recursos tècnics públics i privats del territori.

Segona Trobada Comunitària Serra d'en mena Programació Comunitària

La Monografia Comunitària ha esdevingut el punt de partida de context sobre el qual s’ha fonamentat el diagnòstic participatiu. Es van convocar 6 sessions per preparar el diagnòstic, amb 39 participants, i va permetre la destil·lació de la informació recollida, focus en els reptes i potencialitats sorgides com a comunitat. Des de la seva presentació, al mes de maig, s’han dut a terme 7 sessions de programació en les que han participat 57 persones, entre professionals de diversos nivells tècnics i ciutadans.

La Programació Comunitària es presentarà durant la celebració d’una Trobada Comunitària, un espai de debat i reflexió en el qual s’han convidat a participar prop d’un centenar de persones en el marc del Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural que impulsa l’Obra Social “la Caixa” i desenvolupa l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i la Fundació Integramenet. L’acte comptarà amb la presència de representants institucionals de l’Ajuntament de la ciutat, la Fundació Integramenet, CaixaBank i la Fundació Bancària “la Caixa”, a més d’altres recursos implicats en el procés comunitari.

Aquest Projecte té com a objectiu posar en marxa un procés comunitari per promoure la convivència ciutadana intercultural a la Serra d’en Mena, uns barris amb una rica diversitat cultural, ètnica, lingüística i religiosa. En aquest context, els processos de cohesió i d’intervenció comunitària es fan imprescindibles perquè aquest territori sigui un espai on els seus veïns i veïnes puguin participar i se sentin integrats, recolzats i amb oportunitats de desenvolupament.

Reunió PRogramació Comunitària Serra d'en Mena

Durant la Trobada Comunitària, plantejada com un espai de participació obert, es donaran a conèixer les principals accions que ja s’han pogut consensuar per definir la Programació Comunitària, que doni resposta a alguns dels reptes de la Serra d’en Mena.

Les accions pivoten sobre un nús crític definit a través del procés participatiu: “la igualtat d’oportunitats per a infants, adolescents i joves”, i es distribueixen en tres grans àmbits: Comunitat Educadora, Barris Saludables i Convivència i Cohesió social. Dins podrem trobar iniciatives com ara un “espai per a famílies” que afavoreixi la implicació de mares i pares al procés educatiu; la formació i capacitació de professionals de tots els àmbits en interculturalitat; programes de dinamització de l’espai públic;  o la realització d’una guia de recursos dels barris de la Serra d’en Mena. Totes les accions compten amb la coresponsabilitat dels protagonistes del territori: institucions, professionals i ciutadania, en totes les seves formes. És destacable la coincidència amb les línies de treball establertes al Pla d’Acció Municipal (PAM) en relació als àmbits de treball prioritaris.

Primara Trobada Comunitària de la Serra d'en Mena. Foto de família.

En aquest sentit, optimitzar les capacitats de resposta, situar els ciutadans com a protagonistes del canvi, connectar i conèixer la realitat, consensuar accions, afavorir la proximitat, crear vincles, reconèixer el que ens uneix identitàriament, posar l’èmfasi en el comú i tenir com a finalitat el benestar i progrés de la comunitat són algunes de les idees clau sobre les que pivotarà aquesta jornada, concebuda com un espai de trobada i presa de consciència de tots els col·lectius i entitats del barri per crear un context que afavoreixi el diàleg per a la construcció de relacions que enforteixin el territori amb la mirada posada en la sostenibilitat dels processos comunitaris.

Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural

El Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural, impulsat per l’Obra Social “la Caixa” a 39 barris de l’Estat espanyol en col·laboració amb diferents administracions i entitats socials, és una iniciativa d’intervenció preventiva que fomenta les relacions interculturals i afavoreix la cohesió social i que pretén l’empoderament de la societat en pro de la convivència i el desenvolupament comunitari. A Santa Coloma, el Projecte es porta a terme des de l’any 2014.

Leave A Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.