Les biblioteques, implicades amb els barris

L’entrevista a les biblioteques de Fondo i Can Peixauet inicia la sèrie “La gent que mou el barri”

La gent que mou el barri biblioteca

Des del PLACI creiem i apostem pel rol de les Biblioteques com a part essencial de la vida comunitària i en la capacitat de nodrir els sentiments d’arrelament i pertinença que aquests espais ens ofereixen.

Així doncs, comencem la secció de La gent que mou el barri coneixent les Biblioteques de la Serra d’en Mena de la mà de tres dones que porten la feina per bandera i que a continuació ens explicaran: l’Equipament Públic del qual formen part, l’experiència del treball comunitari portat a terme, i els possibles reptes que podem abordar des de l’estratègia comunitària.

La Mariona Chavarria, la responsable de la Biblioteca del Fondo des de la seva inauguració l’any 2014. La Irene Moreno, la responsable de la Biblioteca de Can Peixauet des de fa dos anys – anteriorment bibliotecària de la Biblioteca del Fondo durant cinc anys, i un any de la Biblioteca Central-. I, la Marta Serrano, dinamitzadora de la Biblioteca del Fondo i persona de suport en la gestió que implica aquest equipament.

Elles són les tres dones que gestionen la sala d’estar de la nostra comunitat.

La Mariona, la Irene, la Marta i tot l’equip de professionals que treballen amb elles s’encarreguen: d’acollir-nos, acompanyar-nos, oferir-nos un espai i cercar respostes a les nostres preguntes. L’eix vertebrador de les biblioteques és el foment de la lectura, com un element d’accés a la cultura per construir una comunitat amb esperit crític. Per aquest motiu, tenen un gran coneixement de tota la xarxa que les envolta, col·laboren amb les múltiples entitats del barri al qual pertanyen, cedeixen els seus espais i obren les portes a tothom.

A la Serra d’en Mena tenim la gran sort de tenir dues de les quatre biblioteques que formen part de la xarxa de la ciutat. La Biblioteca del Fondo compta amb l’Espai de les Cuines del Món -amb un fons específic de volums sobre la gastronomia d’arreu del món i una cuina habilitada per dur a terme tallers i xerrades sobre la seva especialització-. La Biblioteca de Can Peixauet disposa d’un dels fons especials en ciència-ficció i fantasia més nombrosos de tota l’àrea metropolitana -amb tota mena de suports com: llibres, pel·lícules, revistes, música, etc.-.

Les tres protagonistes d’aquest reportatge destaquen el suport i acompanyament rebut des del Procés Comunitari encetat per l’ICI. La inauguració de la Biblioteca del Fondo coincideix amb l’inici del projecte comunitari a la Serra d’en Mena, i va propiciar que els veïns i veïnes coneguéssim aquest equipament, i ens apropiéssim de l’espai i el recurs. L’ICI va fer veure que la Biblioteca no només era un espai de lectura. Aquest treball comunitari previ també va facilitar l’adaptació de la nova direcció de la Biblioteca de Can Peixauet. Totes tres tenen clar que el treball comunitari exigeix, i davant d’això defensen: “Si vols anar ràpid ves sol, si vols anar lluny ves acompanyat.”

Partint de la validació del treball comunitari com una eina eficaç per la construcció d’una ciutadania com a subjectes actius, i l’estratègia comunitària com a necessària per generar compromís i corresponsabilitat; des de les Biblioteques ens plantegen dos reptes que hem de seguir abordant des d’aquesta aposta i atenen a la nova situació postpandèmica actual: l’apropament i obertura dels recursos i espais per i amb la comunitat, i el foment del coneixement de la xarxa que ens envolta i de la qual formen part.

El Pla Local d’Acció Comunitària Inclusiva (PLACI) de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet és l’aposta de transformació comunitària del municipi.  La Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU és  l’entitat referent per portar a terme aquest pla d’acció social.