El Projecte ICI de Santa Coloma de Gramenet inicia una nova etapa amb la Fundació Carta de la Pau

La nova entitat se suma a l’Ajuntament de la ciutat i a Fundació Bancària “la Caixa” per desplegar la Programació Comunitària als barris de la Serra d’en Mena

La Fundació Carta de la Pau substitueix a la Fundació Integramenet com a entitat referent del Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural

El Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (ICI) dels barris de la Serra d’en Mena estrena nova entitat referent en la seva tasca a Santa Coloma de Gramenet. La Fundació Carta de la Pau assumeix el nou rol, tot i que ja formava part dels agents comunitaris, associacions, recursos i professionals que treballen per millorar la convivència i la cohesió social al Fondo, Raval, Safaretjos i Santa Rosa i que despleguen la Programació Comunitària en aquesta zona de la ciutat.

Monografia comunitària de la Serra d'en Mena

L’entitat agafa el testimoni deixat per la Fundació Integramenet que, des del 2014 fins a les acaballes d’aquest 2017, ha apuntalat el Projecte ICI. Al llarg de tres anys, aquesta entitat arrelada a la ciutat ha actuat d’enllaç amb la resta de promotors de les accions que es duen a terme als barris de la Serra d’en Mena per a la millora de la vida dels veïns i veïnes. Així, la Fundació Carta de la Pau adquireix, des del desembre del 2017, la funció de vertebrar les relacions entre els tècnics del projecte, l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i la Fundació Bancària “la Caixa”.

Conjuntament amb tots els agents implicats a la Programació Comunitària de la Serra d’en Mena afrontaran el repte d’acabar d’arrodonir i executar les accions proposades per aquests barris de Santa Coloma, en funció als tres eixos que s’han treballat des del darrer trimestre del 2016: comunitat educadora, convivència i cohesió social i barris saludables. Tot plegat es presentarà en la tercera Trobada Comunitària de la Serra d’en Mena, prevista per al primer trimestre de 2018.

FUNDACIÓ CARTA DE LA PAU, EL ‘VITAMINA’ I SANTA COLOMA

El debut de la Fundació Carta de la Pau al Projecte ICI no ho és, però, a la ciutat de Santa Coloma. Actualment en procés d’establir-s’hi, ja fa temps que hi executa el programa ‘Vitamina’, que s’ha incorporat darrerament en diverses activitats del mateix projecte.

La fundació neix a l’any 2002 amb la voluntat de difondre el manifest Carta de la Pau (traduïda a 30 idiomes i lliurada a les Nacions Unides). Els objectius de l’entitat són sensibilitzar i contribuir a la difusió i promoció d’una Cultura de Pau, i té com a missió fer propostes concretes per la pau i la convivència, a través de la reflexió i els congressos internacionals , la formació (cursos propis i postgrau a UB-IL3), la sensibilització (campanyes i accions culturals) i l’acció social.

En l’àmbit d’acció social destaca el programa ‘Vitamina’, que desenvolupa el lideratge ètic com a eina de transformació social. Els destinataris són joves d’entre 12 i 16 anys, i té com a missió apoderar adolescents del barri i convertir-los en referents de convivència, motors de canvi i en líders de la seva comunitat. El ‘Vitamina’ pretén oferir un espai d’experiències vitals i oportunitats, trencar l’exclusió social i fomentar l’emprenedoria social en els adolescents.

Durant el curs escolar, els participants es troben un cop per setmana en sessions d’hora i mitja. En aquestes sessions es treballa un pla educatiu basat en quatre tipus d’intel·ligència: la intrapersonal, la interpersonal, l’emocional i la intel·ligència espiritual. Aquestes sessions es combinen amb altre tipus d’activitats que a més de tenir un caire lúdic també fomenten aspectes del lideratge. Paral·lelament també es fa feina amb els pares i mares dels adolescents que poden ajudar que el seu fill o filla potenciï el creixement personal i l’apoderament.

Actualment, ‘Vitamina’ s’està realitzant en diferents territoris i col·lectius com Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià del Besòs, Mataró, Tarragona, Reus o Santiago de los Caballeros i Santo Domingo a República Dominicana. I hi participen més de 150 nois i noies, i els seus respectius familiars. El projecte Vitamina té el suport de Fundació Bancària “la Caixa”, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya així com la Fundació Josep Botet i la Fundació Cottet-Mor. ‘Vitamina’ és també una de les accions del Projecte ICI a Santa Coloma.

Tots plegats donem la benvinguda a aquesta entitat i esperem seguir avançant junts en el foment de la convivència a la Serra d’en Mena.

Leave A Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.