El programa de suport familiar a l’èxit educatiu dels infants i joves ja té grup motor

Millorar l’èxit educatiu dels infants i joves és la principal finalitat del Programa Social pel Suport Familiar a l’Èxit Educatiu que s’ha posat en marxa al barri del Raval de Santa Coloma de Gramenet. I ja ha quedat constituït el seu grup motor que té la missió de ser l’organitzador d’aquesta iniciativa.

En el marc de la Programació Comunitària dels barris de la Serra d’en Mena, aquesta iniciativa proposa optimitzar l’atenció als infants i joves donant suport a les famílies per millorar el procés educatiu, a través del treball amb la comunitat educativa que influeix en el seu desenvolupament i aprenentatge.

programa d'èxit educatiu

Per impulsar aquest programa, es van reunir, el 7 de novembre, 15 representants de recursos, entitats i famílies. Tres tècniques d’educació, infància i joventut i la tècnica de serveis educatius de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, una educadora de la Fundació Germina, tres tècnics/ques de la Biblioteca Can Peixauet i del projecte de Karate Can Peixauet, una educadora de Casal dels Infants, la tècnica del Centre de Normalització Lingüística l’Heura i tres famílies del barri vinculades.

Plegats, van assentar les bases per dur a terme el programa i planificar les activitats al llarg de l’any vinent, que és el període de temps inicial durant el qual han acordat desplegar-les. En el transcurs dels mesos vinents, els impulsors del projecte buscaran la corresponsabilitat de les entitats, els recursos i les famílies i es proposarà als integrants del grup motor i a qui vulgui sumar-s’hi, a més de la definició de les activitats, assumir diferents papers en les activitats: dinamització, difusió, cura dels infants… Sempre tenint present que el destí no està prefixat i que s’arribarà fins on vulgui el grup, sense cap pressió, temps o activitats prefixades.

La primera pedra la van posar durant la reunió inaugural, on també van identificar necessitats i inquietuds que abordaran amb diverses activitats:

– La comunicació i els hàbits d’estudi, com les famílies poden donar suport al procés
d’aprenentatge a l’escola.
– Com reforcem els vincles entre les famílies.
– Com posem els límits i fem acompanyament emocional a les diferents conductes i
actituds.
– Com les famílies immigrades entenen la cultura i la llengua catalana per poder donar
suport a l’educació dels seus fills.
– Com fer l’acompanyament en l’èxit educatiu, la capacitació i l’empoderament de les
famílies per assolir eines i mecanismes.
– Com trobem espais de reflexió conjunta, de compartir un temps de qualitat.
– Com donem suport a l’etapa de transició cap a la secundària.
– Com afrontem i atenem l’etapa dels 14 als 16 anys.
– Com les famílies poden participar des d’un paper actiu.

Després d’aquesta primera trobada, es farà una segona reunió el 21 de novembre a la Biblioteca de Can Peixauet, on els implicats acabaran de pactar els acords. És el pas previ a la presentació pública del programa, que està prevista a finals de novembre.

EL PROGRAMA

Com s’explica en el web del programa, sota el paraigua de la UAB, es parteix de la premissa que la millora de les relacions entre l’escola i la família afavoreix la implicació de les famílies amb l’educació dels seus fills, la qual cosa repercuteix positivament –a mitjà i llarg termini- en l’èxit educatiu dels infants i joves. Per això, el Programa proposa la realització d’un conjunt d’activitats per a les famílies al llarg d’un curs acadèmic, organitzades al voltant de quatre àmbits que s’han evidenciat útils per a la millora de les relacions entre la família i l’escola: criança positiva, aprenentatge a casa, comunicació i participació.

La singularitat d’aquest Programa, respecte a altres programes per a famílies, resideix en el seu enfocament comunitari, la qual cosa suposa que des d’un bon començament s’involucra activament a les famílies i es promou el treball en xarxa amb altres agents educatius del territori -professionals del centre educatiu, tècnics de les entitats del barri, responsables dels equipaments municipals, etc.- per tal de treballar col·lectivament per poder dur a terme les activitats aprofitant els recursos existents al territori.

El Programa es va posar en marxa el curs 2013-14 i des d’aleshores s’ha desenvolupat en 24 centres escolars (d’educació infantil, primària i secundària) i 3 entitats de base educativa de 8 ciutats de l’estat espanyol. Durant aquest període, s’han dut a terme 151 activitats en què han participat 2.088 mares i pares, fet que ha generat una sèrie d’impactes positius tant en les famílies i els seus infants com en la resta d’agents i d’entramat de relacions de la comunitat.

Leave A Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.