Les primeres reunions de les taules de treball de la Programació Comunitària de la Serra d’en Mena posen el fil a l’agulla

Institucions, professionals i ciutadania del territori es divideixen en quatre taules de treball que tenen com a objectiu dibuixar el mapa d’accions de la Programació Comunitària

Són els grans protagonistes del procés de creació de la Programació Comunitària de la Serra d’en Mena, els agents tècnics del territori sumen els seus esforços per donar forma al conjunt d’accions que integraran el programa final d’activitats per a les quatre barriades de la Serra d’en Mena de Santa Coloma de Gramanet (Fondo, Raval, Safaretjos i Santa Rosa). Institucions, professionals i ciutadania es reparteixen en quatre taules de treball que ja han començat el procés de cosir el teixit que donarà forma a la Programació Comunitària.

Tal com es va decidir a la segona trobada tècnica de la Serra d’en Mena, es componen de la següent manera:

1. La formació intercultural
2. L’espai famílies i el reforç escolar
3. La dinamització de l’espai públic i els patis oberts
4. La prescripció social (el funcionament d’aquesta taula està supeditat a la Taula de Salut Comunitària)

I entre finals de novembre i desembre ja han celebrat la primera del total de tres reunions on han de decidir es relacionen les activitats existents al territori, que seran el 80% de la programació, i quines noves accions s’emprenen -el 20% del total- per assolir la fita de la programació que és garantir ‘la igualtat d’oportunitats de l’infants, adolescents i joves’.

taules de treball de la Programació Comunitària de la Serra d'en Mena

Tot seguit, presentem un resum dels acords als quals s’ha arribat i que es continuaran desenvolupant en les dues reunions que resten entre gener i març.

1. Formació intercultural

El contingut tractat en aquest espai fins ara tracta sobre:
– Una part del contingut de la formació ha de ser teòric, però s’ha de cercar que siguin coneixements aplicables a la pràctica. S’ha de cercar també una metodologia vivencial.
– La formació dels professionals ha de ser reconeguda i ha d’enriquir el seu currículum des del punt de vista de les competències interculturals.
– La formació pot desenvolupar-se “en escala”. Aquell qui rep una formació, pot estendre els continguts al seu àmbit.
– Es poden produir diversos documents de suport.
– Públic al qual s’ha d’adreçar la formació: personal docent, professionals de la salut, professionals amb atenció directa al públic: a l’Administració municipal, especialment OIAC, responsables i personal d’equipaments, Serveis Socials i Policia Local, Comerciants, Mossos d’Esquadra, Persones professionals o voluntàries d’entitats ciutadanes, especialment AMPAs.
– Els continguts a tractar, serien: la formació antirumors, la diversitat religiosa, formació en la Síndrome d’Ulisses, coneixements d’idiomes, el marc general estrangeria a Espanya i les migracions contemporànies.

2. Dinamització de l’espai públic

– Es fa referència que cal una programació estable per poder compartir-la i que no sempre les entitats la tenen. Podríem també tenir un referent de cada entitat de comunicació que pogués compartir la programació.
– Cal comptar amb serveis territorials, ja que ells són qui treballen el planejament urbanístic i qui estan fent els camins escolars i els eixos de pacificació.
– Finalment els patis oberts s’obriran de gener a juny, 6 mesos, a les escoles Antoni Gaudí i Miguel de Unamuno.
– Des de l’àmbit de joventut s’està realitzant una guia de recursos o agenda social per tal d’encabir tots els recursos en un únic enllaç: tindrà el mateix format per tal d’unificar criteris i esforços.
– Es planteja també tenir un protocol establert i compartit per tal de demanar espais, ja que cada servei té el seu, i que contemplés la utilització de l’espai públic, l’oferta d’espais, per què es vol utilitzar en demanar-lo, etc.
– I tenir un document on expliciti què fer per organitzar una activitat en un espai públic: a qui adreçar-se segons l’espai, canals de difusió, etc. I un altre que expliciti què fer per incorporar-se en el programa de dinamització d’espais públics.
– Hauríem per últim de comptar amb un llistat d’espais prioritaris a dinamitzar, els col·lectius a dinamitzar i als quals arribar en aquests espais, i les temàtiques principals a tar.

3. Reforç educatiu i espai famílies

Respecte a l’estat de la reflexió sobre el reforç educatiu, es posa èmfasi en alguns passos previs per engegar la reflexió compartida i qualitativa, per tal d’arribar a determinar quines són les possibilitats de millora i eficiència en aquest àmbit:
Contrastar el recull actual de l’oferta amb la graella que es va realitzar des d’infància el 2015, per tal d’actualitzar-la i poder fer una trobada conjunta amb tots els agents socials que l’estan realitzant.
– Això implica entendre el reforç educatiu des d’una visió àmplia, tenint en compte, per exemple, les classes extraescolars de llengües d’origen familiar divers.
– La necessitat de coordinació entre l’escola i els espais de reforç ens porta a haver de posar-nos en contacte amb tots els agents.

Pel que fa a la generació d’un espai famílies, els avenços han estat en les següents línies:
– Hem de treballar la construcció d’aquest espai des de la perspectiva de la mobilitat de la població, doncs tenim un important percentatge al territori que es troba constantment fluctuant.
– Són molts els continguts possibles que s’apunten per treballar en aquest espai: com per exemple l’acollida i el reagrupament familiar o l’apropament de les famílies a l’escola, posant èmfasi en l’entrada a P3 i en el moment de transició de la primària a secundària.
– Hem d’incloure en aquest procés de construcció de la iniciativa a la ciutadania, per això es planteja la possibilitat de vincular aquests continguts al plenari de la comunitat d’aprenentatge Tanit.

4. Prescripció social

L’espai de treball que fa referència a la prescripció social, se sumarà a una de les la comissions de la taula de salut comunitària que s’ha creat recentment a la ciutat, en la que es tractarà la mateixa qüestió amb diferents professionals implicats. Així doncs, treballarem el tema des d’un únic espai de ciutat, evitant duplicitats. Aquesta comissió té prevista la primera trobada al mes de gener. Hi ha professionals de l’àmbit sanitari, però s’hi sumaran també professionals implicats en el projecte ICI interessats en aquest vessant, que tenen perfils del sector educatiu i sociocultural.

Leave A Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.