La primera Programació Comunitària de la Serra d’en Mena de Santa Coloma de Gramenet es presenta en societat a la III Trobada Comunitària

El 14 de febrer, a les 18:30 hores, entitats, professionals i Institucions compartiran el relat d’elaboració d’aquest projecte dels barris del Fondo, Raval, Safaretjos y Santa Rosa

L’eix central sobre el qual giren les 29 propostes de la programació comunitària és la igualtat d’oportunitats per a infants, adolescents i joves
En la seva execució s’han implicat 65 professionals de diverses institucions i recursos del territori, més de 300 persones i compta amb la participació d’un grup ciutadà comunitari
La Trobada s’emmarca en el Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (ICI) que impulsa l’Obra Social “la Caixa” i desenvolupen l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i la Fundació Carta de la Pau.

La Biblioteca de Can Peixauet acollirà el dimecres 14 de febrer, a les 18.30 hores, la presentació de la Programació Comunitària de la Serra d’en Mena. Es tracta d’un projecte inèdit a la ciutat de Santa Coloma de Gramenet que recopila 29 accions i les estratègies clau per fer dels barris de Fondo, Raval, Safaretjos i Santa Rosa un espai més favorable de convivència.

El document de la Programació Comunitària, fruit d’un llarg procés que ha implicat a més de 300 persones en la seva planificació i execució, i que té com a idea central ‘la igualtat d’oportunitats en la infància, l’adolescència i la joventut’, es presentarà durant la celebració d’una Trobada Comunitària. Aquest espai de debat i reflexió, en el qual es congrega la ciutadania, agents comunitaris i professionals de la Serra d’en Mena, és el tercer d’aquestes característiques que s’ha convocat als darrers anys. Els anteriors, celebrats al maig i al juliol de 2016, han esdevingut fites clau en el procés comunitari i han servit per validar els avenços de la Programació Comunitària.

Enguany, s’ha convidat a participar prop d’un centenar de persones en el marc del Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (ICI) que impulsa l’Obra Social “la Caixa” i desenvolupa l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i la Fundació Carta de la Pau. L’acte comptarà amb la presència de representants institucionals de l’Ajuntament de la ciutat, la Fundació Carta de la Pau i l’Obra Social “la Caixa”, a més d’altres recursos implicats en el procés comunitari.

EL CAMÍ CAP A LA PROGRAMACIÓ COMUNITÀRIA

Està previst que a la Trobada Comunitària es relati el procés iniciat el 2014 que culmina amb el document de propostes pels barris de la Serra d’en Mena. Per arribar fins aquí, primer s’ha dut a terme un diagnòstic participatiu, a partir de la generació d’un document monogràfic sobre la Serra d’en Mena (consultable a http://serramena.com/monografia-comunitaria-serra-den-mena). En l’elaboració d’aquest document van participar més de 300 persones, 24 entitats i prop de 20 recursos tècnics públics i privats del territori. Aquí es van definir els reptes i objectius que la programació havia d’abastar.

La Programació comunitària no és una llista d’accions, sinó una estratègia conjunta d’abordatge de les qüestions i objectius establerts, que parteix del compromís, la complicitat i la corresponsabilitat. 65 professionals de diversos recursos, serveis i institucions estan compromesos en l’execució a través de tres taules de treball per àmbits: ciutat educadora, taula de salut comunitària i convivència i dinamització d’espais públics. És destacable la coincidència amb les línies de treball establertes al Pla d’Acció Municipal (PAM) en relació als àmbits de treball prioritaris.

L’objectiu principal és realçar tot el potencial dels barris de la Serra d’en Mena, evidenciant la trajectòria d’iniciatives que ja existien en el territori, posant-les en relació. També aporta alguns projectes innovadors que no s’havien desenvolupat abans.

De fet, un percentatge important de la programació ja està en marxa. El Programa de Suport Familiar a l’Èxit Educatiu, el programa de dinamització de l’espai públic, la jornada i reflexió sobre el reforç educatiu, la implementació de la prescripció social i el suport a l’alimentació dels 0 als 3 anys.

La trobada serà un bon moment també per presentar d’altres fites fruit del procés comunitari: la presentació de l’audiovisual “Trobades improbables”, la Guia de Recursos o el Calendari Comunitari de la Serra d’en Mena.

Aquest procés està impulsat pel conjunt dels recursos, de les administracions, de les entitats i dels veïns/es, que han estat treballant plenament implicats en la millora dels barris. A tots ells, principals actius d’una Santa Coloma que mira cap al futur, el més sincer agraïment.

Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural

El Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural, impulsat per l’Obra Social “la Caixa” a 37 barris de l’Estat espanyol en col•laboració amb diferents administracions i entitats socials, és una iniciativa d’intervenció preventiva que fomenta les relacions interculturals i afavoreix la cohesió social i que pretén l’empoderament de la societat en pro de la convivència i el desenvolupament comunitari. A Santa Coloma, el Projecte es porta a terme des de l’any 2014.

Aquest Projecte té com a objectiu posar en marxa un procés comunitari per promoure la convivència ciutadana intercultural a la Serra d’en Mena, uns barris amb una rica diversitat cultural, ètnica, lingüística i religiosa. En aquest context, els processos de cohesió i d’intervenció comunitària es fan imprescindibles perquè aquest territori sigui un espai on els seus veïns i veïnes puguin participar i se sentin integrats, recolzats i amb oportunitats de desenvolupament.

Es pretén optimitzar les capacitats de resposta als principals reptes del territori, situar els ciutadans com a protagonistes del canvi, connectar i conèixer la realitat, consensuar accions, afavorir la proximitat, crear vincles, reconèixer el que ens uneix identitàriament, posar l’èmfasi en el comú i tenir com a finalitat el benestar i progrés de la comunitat.

Leave A Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.