Marta Vallespín, Casal dels Infants: “Els joves necessiten i reclamen un protagonisme en positiu”

Autora: Mar Martínez, sc·media

Diada de la Primavera del la Serra d'en Mena, 28 de març

La paraula ‘respecte’, en diversos idiomes, pintada en el mur del camp de futbol del Parc dels Pins, formarà part del rastre que la Diada de la Primavera deixarà a la Serra d’en Mena. Ho faran adolescents del Casal dels Infants, al barri del Raval. Per ells i elles, el carrer ja no és només un espai que els acull amb passivitat, és l’indret on volen fer canvis que els veïnatge pugui gaudir i reconèixer.

L’activitat s’enmarca en els actes organitzats el dia 28 de març al Parc dels Pins de Motocròs, en parlem amb Marta Vallespín, tècnica del Casal dels Infants.

Marta_casal_dels_infants_santa_coloma_gramenet

Quina activitat organitzeu?

Al Casal dels Infants tenim un projecte d’agents actius comunitaris que fan millores pel barri. És un projecte dels joves. En aquest cas, pintaran el mur de la pista de futbol del parc del Motocròs. Hi apareixerà la paraula ‘respecte’ i un cal·ligrama en diversos idiomes: castellà, català, àrab, urdú, xinès, anglès Hi han participat 30 joves del territori, amb edats compreses entre els 16 i els 21 anys.

També han elaborat uns vídeos, sota el títol ‘Veus urbanes’. Han anat entrevistant els veïns per saber què en pensa la gent de les coses bones del barri, quines iniciatives coneixen. A la part de baix del parc hi haurà una carpa amb un espai audiovisual on es podrà veure aquest documental. A més, molts dels joves del Casal dels Infants faran de voluntaris durant tot el matí ajudant altres entitats.

Quin impacte espereu que tingui la Diada de la Primavera en el barri?

Escurçarà distàncies entre els diferents agents del barri, aportarà sentiment de pertinença. Amb la Diada de la Primavera s’ha generat cohesió. Molts, ni ens coneixíem.

Estic notant molt que l’organització de la Diada de la Primavera està fent que la gent tingui més cura del Parc dels Pins, que està molt deixat. La pista de futbol no té llums, i els nois hi juguen sense llums. No hi ha fonts, les porteries van estar trencades durant un temps. Amb motiu de la Diada moltes coses s’han accelerat com, per exemple, que s’hagin pintat les parets del mur del camp de futbol, on s’ha de fer el mural. Comencem a tenir més present aquest espai com a espai social. Ja abans de la diada, alguns veïns havien pintat als bancs taulers d’escacs. Ara, els nens volen pintar-hi una xarranca. La gent s’està fent seu l’espai. Hem creat sinergies, moviment.

Quines sinergies?

Arran de trobar-nos amb els castellers Laietans, del barri de Fondo, vam acordar que era important donar a conèixer les tradicions i, per això, ens han convidat a tres sessions per aprendre a fer castells.
D’altra banda, també treballem plegats amb l’Associació Juvenil Karate Can Peixauet. Hi ha joves que fan deures al Casal dels Infants, que també fan esport a l’associació de karate. Estem incrementant la qualitat de seguiment d’aquests joves, fem itineraris en paral·lel, mantenim valors. Fem una tasca més integral, amb tots els referents: la família, el tècnic d’esport, la tutora de l’escola, l’educador del Casal…

Llegeix també: El programa d’activitats de la Diada de la Primavera

Com continuarà la tasca que s’ha iniciat amb la Diada de la Primavera?

Ara, les entitats del Raval ens reunim amb les de Fondo o Safaretjos. Abans, potser només ens reuníem amb les de Santa Rosa, s’organitzaven taules més sectorials. La nova situació ens permet conèixer diferents i noves visions. Jo diria que hauria de tenir continuïtat el treball conjunt d’entitats tot l’any, i la creença que podem intervenir en el nostre entorn.

“Hauria de tenir continuïtat el treball conjunt d’entitats tot l’any i la creença que podem intervenir en el nostre entorn”

Com ho feu vosaltres, des del Casal dels Infants, per millorar la vida al barri?

El projecte del Casal Jove, que és un dels que té el Casal dels Infants, ens permet tenir un impacte molt gran. L’objectiu final és la transformació social. Els ensenyem què vol dir participació comunitària. No es tracta de valorar només l’acció final en què hi participen, sinó el procés de creixement que fan.

Quines són aquestes accions?

Per exemple, per la festa major del Raval i Santa rosa organitzen una gimcana al parc del Motocròs, i un torneig de futbol 3×3 en el marc del ‘Ravaleando’. Amb aquestes accions, la seva dinàmica de carrer canvia, passen d’ocupar espais on mengen pipes, xerren i fumen a intervenir-hi com a agents comunitaris. Així, la gent els reconeix en positiu, com a representants de la seva cultura. Hem de conscienciar sobretot la gent gran perquè no tingui por dels joves d’altres procedències, perquè volem millorar.

Els joves troben, en aquest empoderament, la motivació per participar en accions comunitàries. Sovint, ells i elles es queixen que no els deixen jugar a ser grans, que els adults els diuen què fer i ells ho fan. Però, en aquest cas, són ells els que duen a terme les accions, surtin bé o no, i tenen el protagonisme positiu que necessiten i reclamen: el protagonisme de pujar a l’escenari i que els aplaudeixin per haver organitzat una gimcana pel barri, per exemple.

Llegeix també: Quan i on celebrarem la Diada de la Primavera?

Sobretot si venen d’altres cultures, necessiten aquest reconeixement. Expliquen que senten que hi ha molts prejudicis per part de la gent gran cap a ells, que els tenen por i que agafen fort la bossa només veure’ls. Ho diuen molts joves marroquins.

“Amb la Diada de la Primavera s’ha generat cohesió. Molts, ni ens coneixíem”

Parla’ns del Casal dels Infants…

Els Casal dels Infants va començar fa trenta anys amb quatre voluntaris a Barcelona, al barri del Raval. Aquells voluntaris van detectar la necessitat de fer espais d’estudi perquè hi havia fracàs escolar. Van demanar un espai a l’ajuntament per fer classes de repàs. Després van començar a oferir berenars, dutxes… en aquella zona hi havia gent amb dificultats molt grans. Amb el temps, l’entitat va començar a rebre ajudes, a participar a concursos. Durant anys van ser quatre voluntaris i els amics d’aquests, i ara hi ha uns 250 treballadors i uns 900 voluntaris, organitzats en equips. Tenim projectes des dels 0-3 anys, fins a aquells adreçats a les famílies.
Durant anys, vàrem estar ubicats al Raval, però vam créixer en detectar que a d’altres barris de Barcelona també hi havia demanda, i a barris de l’entorn de Barcelona, de ciutats com Sant Adrià, Badalona, Salt… Es va començar a fer contractes i l’ajuntament cedia espais, o els llogàvem.

Alguna cosa més?

En aquest territori de la ciutat, la Serra d’en Mena, es fan poques accions comunitàries conjuntes. Es fa el ‘Ravaleando’ i poc més. No hi ha hagut treball en xarxa. La Diada de la Primavera és una molt bona excusa per incrementar el treball entre els barris.

Enllaços d’interés:

Les entitats organitzadores de la Diada de la Primavera

El Projecte ICI a Santa Coloma de Gramenet 

4 comments on “Marta Vallespín, Casal dels Infants: “Els joves necessiten i reclamen un protagonisme en positiu””

  1. Pingback: Diada de la Primavera de la Serra d'en mena: Més de 1.000 colomencs omplen el Parc dels Pins del Motocròs en una jornada per la convivència - Sóc Serra d'en Mena

  2. Pingback: La convivència a la serra d'en mena pren la forma de l'art urbà: els murs del Parc dels Pins del Motocròs - Sóc Serra d'en Mena

  3. Pingback: Convivència a la serra d'en mena: dues expressions d'art urbà als murs del Parc dels Pins del Motocròs - Sóc Serra d'en Mena

  4. Pingback: Diari Gràfic | AACCASAL

Leave A Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.