Maria Teresa Castellví, Presidenta de Fondo Comerç: “A la pinya d’un castell la gent es fa costat sense manies”

Autora: Mar Martínez, sc·media

A banner (1)

Al barri de Fondo, la Diada de la Primavera arriba en forma de castells. La colla castellera Laietans de Gramenet actua a la plaça del Rellotge el dia 22 de març, amb el suport dels botiguers del barri. En aquesta acció és indispensable que aquells que només miren, els transeünts, passin a l’acció i facin pinya. No importa d’on ets, ni quin idioma parles. És el moment de treballar en conjunt i fer força perquè el castell pugi, amunt, amunt!

L’activitat s’enmcarca en la Diada de la Primavera: dos dies de festa, tallers, música en viu i molta diversió. A través de diverses expressions artístiques, el 21 i 22 de març mostrem la nostra estima pel barri, la interculturalitat i la convivència en una diada única i integradora que se celebra per primera vegada a Santa Coloma de Gramenet. En parlem amb Maria Teresa Castellví, Presidenta de l’Associació Comerciants i Professionals de Fondo Comerç.

Maria Teresa Castellvi Fondo Comerç

Parla’ns de la vostra participació a la festa…

Els castellers Laietans, que faran castells a la Plaça del Rellotge, ens van demanar si podíem col·laborar amb ells. Són una entitat petita i nosaltres també i, a més, tenim sales al mateix edifici, al Casal Cívic del carrer de Wagner,19. Nosaltres col·laborem organitzant i costejant el refrigeri que es farà a l’escola Wagner, adreçat als castellers i als seus acompanyants. Vindran unes 350 persones.

Quin impacte espereu que tingui la Diada de la Primavera en el barri?

Crec que serà molt important. Ja per Nadal, els castellers Laietans van actuar i van demanar a la gent que hi havia al carrer que fes de pinya.

Així que el secret està a la pinya, és tot un símbol…

És estar costat amb costat, clatell per clatell, gent que no es coneix, que no són del mateix país. Fa que la gent es faci costat sense manies. Els castellers els ensenyen com han de col·locar els braços, que han de treure’s les ulleres i mirar cap avall…

Llegeix també: El programa d’activitats de la Diada de la Primavera

Aquesta actuació castellera, com pot contribuir a millorar la convivència al barri?

Potenciant les relacions entre veïns del barri del Fondo, siguin d’allà on siguin. En altres ocasions que s’han fet castells i els veïns han fet de pinya, quan acaba l’actuació xerren entre ells. És una manera de trencar el gel.

Com creus que es pot continuar al teu barri, aquesta tasca que fa la Diada de la Primavera?

El pas següent es continuar fent accions conjuntes a la Serra d’en Mena no només a la primavera, sinó també a l’estiu, l’hivern…

“L’actuació castellera pot ajuda a la convivència potenciant les relacions entre veïns del barri del Fondo, siguin d’allà on siguin”

Vosaltres ja en feu d’accions en que involucreu la gent del barri de Fondo amb la finalitat de dinamitzar a nivell econòmic i social…

Organitzem una fira que es diu ‘Els sabors del món’, on convidem gent que tingui restaurants o bars, siguin d’on siguin, perquè ofereixin menjars típics del seu país a preu assequible. Vàrem detectar al barri de Fondo que hi havia cert recel amb el menjar que portava la gent de fóra. Els veïns espanyols feien comentaris sobre les verdures xineses, perquè les desconeixien. S’estranyaven en veure el gingebre, o el taro, una arrel que s’assembla a una patata, que crua és tòxica i que s’ha de menjar cuinada. La gent té por del que no coneix, i vam estar treballant per veure què fèiem per acabar amb aquests prejudicis, que van en doble direcció. Des de la Casa armènia ens van comentar que no entenien com menjàvem les carxofes la gent d’aquí. Les van tastar i ens van dir que eren boníssimes.

Quines altres accions teniu pensades per millorar la vida al barri?

El Sant Jordi el fem molt diferent del que s’acostuma. A la Plaça del Rellotge no venem roses ni llibres. Entre d’altres activitats, tenim previst convidar les escoles del barri a una que organitzem conjuntament amb el Centre de Normalització Lingüística L’Heura i l’Ajuntament. Els explicarem la llegenda de Sant Jordi per mitjà d’una actuació teatral. A la tarda la biblioteca de Fondo, ara que ja tenim biblioteca al barri, portarà llibres per regalar, d’aquesta i d’altres biblioteques de la ciutat. També farem intercanvi de llibres, perquè la gent del barri pugui conèixer la cultura literària d’altres països. Tot és gratuït: regalem cultura. També estem en tràmits i cercant finançament per aconseguir que, per Sant Jordi, la Plaça del Rellotge i la de la Vila estiguin comunicades. Ens agradaria que es digués ‘De drac en drac’. Hi hauria un drac a la plaça de l’ajuntament, per exemple el dels Draconaires de Santa Coloma; un altre a la plaça del Rellotge i a mig camí, el drac xinès.

Llegeix també: Quan i on celebrarem la Diada de la Primavera?

Quin seria l’eix de comunicació?

La Rambla de Sant Sebastià, on hi podria haver paradetes per aprendre a dibuixar la lletra capital del teu nom amb plumilla, com a l’època medieval, com enquadernar o veure com els ferrers fabricaven les llances…

Fondo comerç

Què és i que fa Fondo Comerç?

L’Associació de Comerciants i Professionals de Fondo Comerç es va crear l’any 2006. Ara som un centenar d’associats. Prop d’un 43% són d’origen estranger, sobretot xinès i paquistanès, però al barri hi ha més d’un centenar d’ètnies. Som una entitat de comerciants, però jo sempre dic que som un associació una mica rara. A Fondo, perquè el comerç funcioni, ha de funcionar l’entorn. Així, em de vetllar per tenir un bon enllumenat i un bon ambient al carrer. De tant en tant, sense treure la importància que té l’equip de mediació del barri, a nosaltres també ens toca fer de mediadors. I també fem les coses típiques d’una entitat com la nostra, com és assessorar els comerciants o ajudar-los en tràmits burocràtics. Tant és que siguin d’aquí, d’allà, com de més enllà perquè, per a nosaltres, tots són comerciants.

Com sortegeu els obstacles que pot suposar les diferències d’idioma?

Als inicis de l’entitat, una associada xinesa i un altre de paquistanès ens acompanyaven. Si a dins de l’entitat hi ha gent d’altres indrets, aquests socis poden resoldre els problemes de comunicació amb comerciants del seu país. A més, així tothom s’hi sent representat. Tot i això, els botiguers espanyols diuen que estem més pendents dels de fóra, i els de fóra diuen que és al revés… Aquella veïna xinesa va marxar a Barcelona, i el comerciant paquistanès va tancar el seu negoci. Però com que ja hem fet amistats amb comerciants d’altres orígens, si hi ha un problema de comunicació, el propietari del comerç del costat, t’ajuda.

Enllaços d’interés:

Les entitats organitzadores de la Diada de la Primavera

El Projecte ICI a Santa Coloma de Gramenet 

2 comments on “Maria Teresa Castellví, Presidenta de Fondo Comerç: “A la pinya d’un castell la gent es fa costat sense manies””

  1. Pingback: Diada de la Primavera de la Serra d'en mena: Més de 1.000 colomencs omplen el Parc dels Pins del Motocròs en una jornada per la convivència - Sóc Serra d'en Mena

  2. Pingback: Diari Gràfic | AACCASAL

Leave A Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.