Les entitats de la Serra d’en Mena protagonitzen la IV Trobada Comunitària

  • El procés comunitari fa balanç dels 4 primers anys de funcionament.
  • Les transformacions engegades permeten una comunitat més forta i més cohesionada.
  • Prop de 90 persones evidencien la força dels barris de la zona sud de Santa Coloma i el potencial del treball comunitari.

La Biblioteca de Can Peixauet va acollir el passat 26 de juny la IV Trobada Comunitària de la Serra d’en Mena. Prop de 90 persones, pertanyents a més de 40 associacions, serveis o recursos, van assistir a un acte que va oferir un repàs de les principals fites dels 4 anys d’implementació del projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural als barris del Fondo, Raval, Safaretjos i Santa Rosa de Santa Coloma de Gramenet.

A la sala Joan Brossa de la Biblioteca de Can Peixauet es van aplegar regidors del govern municipal, activistes, associacions de veïns, periodistes, professionals de la salut, comunitats religioses, professionals de l’educació, policies, gestors d’equipaments, centres cívics, biblioteques, fundacions, centres oberts, residències de gent gran, escoles, instituts, AMPA’s, escoles bressol, CAPs, grups de ciutadania d’origen divers, gestors de projectes d’intervenció social, artistes… Tots ells i elles compromesos amb el repte de teixir un nou relat en positiu dels barris de la Serra d’en Mena, basat en la seva potencialitat.

Un dels moments més emotius va ser el reconeixement a tots els agents comunitaris que han impulsat d’una manera o l’altra el procés comunitari, i molt especialment el moment dedicat a retre homenatge a l’Agustí Viñas, patró de la Fundació Integramenet, qui va fer de pont entre l’administració municipal i l’Obra Social “la Caixa” en els orígens del projecte ICI, allà pel 2014.

A la taula institucional de cloenda van participar l’Esteve Serrano, 1er Tinent d’Alcaldessa; el Jordi Palou, Director i Patró de la Fundació Carta de la Pau Adreçada a l’ONU (entitat gestora del projecte ICI a la ciutat); el Francesc Ventura, Director del Programa d’Interculturalitat i Cohesió Social de l’Obra Social  “la Caixa”  i la Magda Lladó, sots directora d’atenció primària del Barcelonès Nord i Maresme de l’Institut Català de la Salut.

La taula va evidenciar la necessitat d’explicitar el compromís institucional per a la continuïtat del treball comunitari. Aquest compromís es veurà reforçat els propers mesos en una proposta d’espai de relació institucional, una de les claus de sostenibilitat que es van dibuixar a la taula. Fins i tot es va apuntar la possibilitat de traslladar la metodologia d’intervenció comunitària, un cop contrastats els bons resultats assolits, a altres territoris de la ciutat.

En el decurs de la trobada, que va combinar parts més teòriques amb d’altres més emotives, s’en van treure diverses conclusions, entre les quals destaca l’enfortiment que ha generat el treball comunitari en les relacions i en la promoció del treball col·laboratiu.

LA FORÇA DEL PROCÉS COMUNITARI

Aquest afermament s’ha vist afavorit per la generació de nous espais que ha promogut el procés comunitari, com ara l’espai tècnic de relació, que ha aplegat fins a 96 professionals de diversos àmbits. L’esforç principal dels professionals que configuren l’equip comunitari ha estat la superació de les estratègies i visions individuals per buscar espais d’intersecció i interès comú, que permeten aplegar esforços i abordar així els reptes principals del territori, sobretot en el referent a la convivència, l’educació o la salut comunitària.

La programació comunitària, a hores d’ara vigent i amb el 65% de les propostes en marxa, ha concretat aquestes col·laboracions. A partir del darrer trimestre de 2019 s’afronta la revisió i actualització participativa de les propostes. La IV Trobada Comunitària, per tant, ha estat imprescindible per visibilitzar la força del territori colomenc i la potencialitat del treball comunitari.

La metodologia comunitària es va veure validada per impulsar transformacions reals als territoris d’implementació, a mitjà termini, per generar una comunitat més organitzada i resilient; per promoure la integralitat d’actuacions i polítiques, l’adequació normativa i institucional a les diversitats, la generació d’identitats inclusives i la promoció de la cultura de pau.

Leave A Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.