La Serra d’en Mena sota la lupa: 50 professionals fan una anàlisi transversal dels seus barris

Qüestions com l’activitat econòmica, l’habitatge, l’educació o la salut en els barris del Fondo, Raval, Safaretjos i Santa Rosa, a revisió

Les aportacions dels tècnics comunitaris es recolliran en una Monografia comunitària que dibuixarà els eixos d’actuació per potenciar la convivència i la cohesió social a la zona d’intervenció

La millora de les condicions de vida, per tal d’afavorir la convivència dels barris que conformen la Serra d’en Mena de Santa Coloma de Gramenet ha estat l’objectiu de la trobada entre 50 tècnics comunitaris en el marc de les activitats del Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural, (ICI). La seu de la Fundació Integramenet ha acollit als professionals d’entitats ciutadanes, escoles, serveis d’educació i salut de la Generalitat de Catalunya, mitjans de comunicació, Mossos d’Esquadra i Policia Local i fins a 13 equipaments i serveis municipals municipals que han debatut sobre temàtiques com l’activitat econòmica, l’habitatge, l’educació o la salut en els barris del Fondo, Raval, Safaretjos i Santa Rosa.

Durant una sessió de treball intensa, s’han analitzat transversalment les condicions de vida de la Serra d’en Mena i s’ha fet palesa la seva gran diversitat cultural, fruit de ser una de les zones de la ciutat amb més població d’origen estranger. Per això, s’han reclamat canvis i actuacions específiques en matèries com l’alta mobilitat ciutadana, l’alfabetització d’adults o les matriculacions escolars, per tal de donar resposta a la idiosincràsia dels habitants de la zona.

Llegeix també: La Diada de la Primavera 2016 pren forma

Serra-d'en-Mena-Projecte-ICI-Monografia-comunitaria

Les aportacions dels professionals conformaran una radiografia subjectiva dels quatre barris de la Serra d’en Mena, a partir de la qual es dibuixaran els eixos d’actuació de la programació comunitària amb l’acord d’institucions, recursos tècnics i ciutadania. L’objectiu final és fomentar la bona convivència ciutadana, a partir d’empoderar els veïns perquè duguin a terme accions específiques que contribueixin a superar els reptes i situacions analitzades.

Aquesta guia de bones pràctiques, juntament amb l’anàlisi objectiva -basada purament en dades estadístiques- dels quatre barris, i un procés d’investigació participativa: utilitzant audicions i col·loquis a més de 150 referents de territori, formaran la Monografia comunitària en la qual està treballant el Projecte ICI. El document es presentarà a la comunitat de la Serra d’en Mena a finals d’abril i es retornarà als professionals d’entitats, centres de salut, escoles i equipaments municipals per tal que ells liderin el canvi a la zona.

Llegeix també: Entitats i associacions ciutadanes de la Serra d’en Mena

ALTRES ACTUACIONS DEL PROJECTE ICI

Santa Coloma de Gramenet és un dels municipis de l’Estat Espanyol on es desenvolupa el Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (ICI). Es va iniciar al juliol de 2014 i té com a missió desenvolupar un procés comunitari intercultural a la Zona Sud de la ciutat (barris de Fondo, Raval, Santa Rosa i Safaretjos) amb la implicació d’institucions, recursos tècnics i ciutadania, que generi propostes per millorar la qualitat de vida, la convivència i la cohesió social als barris.

A més de la Monografia comunitària, el projecte -de l’Obra Social de La Caixa, cogestionat entre l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i la Fundació Privada Integramenet- ha dut a terme altres accions d’intervenció a la zona sud del municipi. La més destacada és la celebració de la primera Diada de la Primavera el 2015, que repeteix enguany amb una festa que se centrarà en la convivència i la salut a la Serra d’en Mena. Serà els propers 7, 9 i 10 d’abril amb un ampli programa d’activitats, que van des del gran festeig ciutadà al Parc dels Pins del Motocròs -amb una trentena d’activitats programades-, a una trobada castellera, passant per una sessió de conferències i xerrades.

El Projecte ICI també ofereix l’Escola Oberta d’Estiu, que busca reforçar l’oferta educativa dels casals de la zona durant el descans escolar i que està prevista per al mes de juliol, un cop enllestit el procés d’acord per a la programació comunitària de la Serra d’en Mena.

Leave A Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.