La Serra d’en Mena batega amb força a la V edició de la Diada de la Primavera

Un miler de persones demostren, un any més, la revolució del treball comunitari

Ja hem bufat cinc espelmes. La Serra d’en Mena ha celebrat una nova edició de la Diada de la Primavera, la gran festa ciutadana que celebra la diversitat, la convivència i la diversió com a motor del projecte comunitari del Fondo, Raval, Safaretjos i Santa Rosa de Santa Coloma de Gramenet. Aquest 2019, hem superat el primer lustre de vida d’aquesta activitat única, que ha tornat a aglutinar un miler de persones, el passat 12 d’abril, al parc dels Pins (Motocròs), sota el lema ‘El cor del barri’.

Per segon any consecutiu, la celebració s’ha traslladat a la tarda del divendres, entre les 17.00 i les 20.00 hores, igualant l’afluència de públic d’anteriors edicions. Grans i menuts s’hi han congregat per participar en la vintena d’activitats pels infants i per a tota la família que han conformat el programa d’enguany.

La festa ha rebut el suport i la col·laboració de més de 40 agents comunitaris, entre entitats, serveis municipals i centres educatius i ha estat possible a l’esforç de més de 80 voluntaris i voluntàries, veïns de la Serra d’en Mena.

La Diada d’enguany ha presentat diverses novetats, i alhora ha inclòs algunes de les activitats més emblemàtiques de les passades edicions. En són dues, El ‘Jardí del barri’ i el ‘Tastet de tothom’ que s’han anat consolidant des del 2015 dins de l’oferta lúdica de la Diada de la Primavera, i és que, des de la primera edició de la festa, s’ha pogut constatar que són dues de les activitats que millor recullen l’esperit d’estima cap als barris, cap a la convivència i cap a la diversitat que caracteritzen la jornada.

‘El jardí del barri’ ha afegit prop de 400 noves plantes al miler de flors que s’hi han anat acumulant any rere any, gràcies a les entitats organitzadores: l’AVV del Raval i l’EBM Els Pins. El ‘Tastet de tothom’ ha pres, per primer cop a la seva història, forma de berenar i s’ha organitzat per la Comunitat Sikh, la Comunitat Bengalí, l’Associació xinesa de Santa Coloma, la Fundació Germina i la Biblioteca del Fondo.

GIMCANA, ESPAI BATECS, CORS MENUTS…

Aquest any s’ha recuperat també la gimcana, que ha agrupat els esforços de diverses entitats i recursos dels barris. Sota el títol ‘A 100 pulsacions’, s’hi han trobat àmbits diferenciats: ‘Salut’, organitzat pels CAPs de Fondo i Santa Rosa, ‘Jugar en família’, coordinat per la Fundació Germina, el Projecte Vitamina i l’Església Evangèlica i un tercer àmbit d”Educació viària’ amb un circuit realitzat pes Joves Artistes Kolomencs i l’Ecometròpoli.

El Casal dels Infants i la Biblioteca de Can Peixauet han organitzat l’espai ‘Cors Menuts’ amb diverses activitats pels més petits, entre les quals el ‘Nadòpolis’ o la realització d’un mural de flors. I, un any més, l’esport ha tornat a estar present al Parc del Motocròs de la mà del Consell Comarcal del Barcelonès Nord, l’Associació La Convivència i el Servei d’esports de l’Ajuntament, amb diverses activitats emmarcades dins l’espai ‘Que el cor no s’aturi’. I, a més, el Taller de RCP, un Taller de titelles i ninots desenvolupat per Centres Cívics i Casals i l’activitat ‘La fàbrica dels jocs’, que forma part del Programa d’Èxit Educatiu i ha estat preparada pel CNL L’Heura i el CRIJ Rellotge XXI.

A l”Espai Batecs’, s’hi ha ubicat un mapa de grans dimensions de la Serra d’en Mena que s’ha batejat com a ‘Mapa de la felicitat’. Un plànol dels barris que convidava a tothom a assenyalar quins són aquells indrets, carrers i places que guarden un significat especial per a ells.

Un joc de filtres antirumors i el taller ‘Sempre acompanyats’ han estat les altres dues activitats que han format part d’un espai coordinat pel Programa Vitamina, la Fundació Integramenet, la Xarxa de Valors i la Residència Betsan.

ACTIVITATS A L’ESCENARI

La fi de festa va arribar un cop més amb les actuacions musicals de diversos col·lectius, una aposta que any rere any ha anat formant part de la festa i que, enguany, han estat el Casal dels Infants i l’associació Ararat qui l’han portat a l’escenari. Els joves del Casal ens van demostrar la seva creativitat a ritme de rap, mentre que l’associació Ararat ens va portar a la Serra d’en Mena la riquesa de la música tradicional armènia.

En definitiva, els barris de la Serra d’en Mena han gaudit, un any més de la seva jornada d’unió per la convivència, en el marc del Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural, que impulsa l’Obra Social “la Caixa” en l’àmbit estatal. Durant els mesos de març, abril i maig es desenvolupen accions comunitàries a 36 territoris que formen part del projecte a Espanya, i tots amb un mateix objectiu: junts per la convivència.

La Fundació Carta per la Pau i l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet en són els promotors. La iniciativa va aconseguir consolidar-se en les edicions de 2016, 2017 i 2018 després de celebrar-se per primer cop el 2015, i implicar veïns i veïnes i diferents professionals que viuen i treballen als quatre barris. S’inclou a la Programació Comunitària que ha sorgit del procés d’empoderament de la ciutadania d’aquests barris.

Leave A Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.