José Luis Bimbela: “La intervenció comunitària comença per nosaltres mateixos”

La Serra d’en Mena torna a l’escola. Més de 50 tècnics de serveis, recursos i entitats dels barris del Fondo, Raval, Safaretjos i Santa Rosa de Santa Coloma de Gramenet han participat en la conferència a càrrec del doctor en psicologia José Luis Bimbela sobre la gestió de les emocions i com aquesta eina pot ajudar-nos a millorar els nostres projectes per a la comunitat.

José Luis Bimbela

La Biblioteca de Can Peixauet ha congregat aquesta cinquantena de professionals d’àmbits diversos com la salut, l’educació, els centres oberts, les biblioteques, o els centres d’atenció primària. Durant dues hores i mitja, el passat dijous, 21 de setembre, van endinsar-se en el món del control de les emocions i de l’aprenentatge sobre un mateix i sobre com cadascú de nosaltres som peces claus en el procés d’intervenció comunitària.

És un viatge “que comença per un mateix”, va explicar Bimbela a una audiència molt entregada. El també màster en salut pública i drogodependències va esclarir que la importància de saber gestionar les emocions en la feina diària amb la comunitat i en l’atenció amb els usuaris radica en un mateix. “No podem treballar bé amb la resta si no estem bé amb nosaltres mateixos”, va emfatitzar.

En aquest sentit, el professional va subratllar la importància de què els professionals assumeixin un paper de “facilitadors” i va assenyalar que requereixen una gran “capacitat d’autocrítica per tal de millorar constantment”. “És fonamental viure el present perquè és l’únic que tenim aquí i ara”, va remarcar Bimbela, que també va explicar, seguint amb aquesta idea, que el passat ha de servir-nos “per aprendre’n i el futur per tenir un horitzó”, però “no hem d’establir un ancoratge en ells”, va matisar.

Entre els temes treballats, l’especialista en psicologia va posar l’èmfasi en detectar i afavorir processos de canvi positiu a la comunitat, començant per un mateix i la relació amb els altres. Així mateix, també es van abordar les relacions de confiança, el tracte humanitari i igualitari cap als altres, a més de la importància de conèixer els objectius d’un mateix per saber cap a on adreçar la nostra feina, alhora que respectar també les metes de l’altre. Tot per establir una relació de ‘win-win’ entre els professionals comunitaris i els ciutadans.

José Luis Bimbela

Va ser una conferència, en definitiva, molt transversal i aplicable a tots els àmbits de treball de la intervenció i els projectes comunitaris. L’activitat es va emmarcar en el programa de formació intercultural per a professionals de la Programació Comunitària de la Serra d’en Mena, el document obert i participatiu que recull un conjunt de propostes i activitats organitzades des del sí de la comunitat i que tenen com a objectiu millorar la convivència, incidint especialment en els infants i joves.

Leave A Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.