Famílies, escoles i entitats educatives de la Serra d’en Mena treballen per l’èxit educatiu dels infants i joves colomencs

Els recursos dels barris de la Serra d’en Mena de Santa Coloma de Gramenet avancen en la implementació del programa social de suport familiar a l’èxit educatiu. El dia 10 d’octubre es van presentar els continguts d’aquesta iniciativa a la Biblioteca de Can Peixauet amb la participació de la Fundació Germina, el Casal dels Infants, el CRIJ Rellotge XXI, educació i infància, serveis socials, l’escola Miguel de Unamuno, l’escola Tanit, la biblioteca Can Peixauet, el centre obert Moisès i el projecte Paidós.

Amb l’objectiu de millorar l’experiència, la comunicació i la relació entre la comunitat educativa dels barris del Fondo, Raval, Safaretjos i Santa Rosa, els agents comunitaris que participen en la taula socioeducativa de la Programació Comunitària, fa mesos que desenvolupen aquesta acció. A través del treball amb les famílies, el programa d’èxit educatiu és una proposta metodològica, una filosofia, una manera de treballar de forma coordinada i horitzontal entre tots els agents co-educatius dels barris.

Programa Èxit Educatiu

Programa Èxit Educatiu

Aquest programa de foment de l’èxit educatiu, a més, arriba de la mà de l’Obra Social “la Caixa” i del grup de recerca en Diversitat i Inclusió en societats complexes de la Universitat Autònoma de Barcelona. S’emmarca dins el programa municipal FILS, un marc de treball ampli i de ciutat, que acull totes aquelles propostes de treball amb les famílies i la comunitat educativa.

LA PROPOSTA DE TREBALL AMB LES FAMÍLIES

Com s’explica en el web del programa, sota el paraigua de la UAB, es parteix de la premissa que la millora de les relacions entre l’escola i la família afavoreix la implicació de les famílies amb l’educació dels seus fills, la qual cosa repercuteix positivament –a mitjà i llarg termini- en l’èxit educatiu dels infants i joves. Per això, el Programa proposa la realització d’un conjunt d’activitats per a les famílies al llarg d’un curs acadèmic, organitzades al voltant de quatre àmbits que s’han evidenciat útils per a la millora de les relacions entre la família i l’escola: criança positiva, aprenentatge a casa, comunicació i participació.

La singularitat d’aquest Programa, respecte a altres programes per a famílies, resideix en el seu enfocament comunitari, la qual cosa suposa que des d’un bon començament s’involucra activament a les famílies i es promou el treball en xarxa amb altres agents educatius del territori -professionals del centre educatiu, tècnics de les entitats del barri, responsables dels equipaments municipals, etc.- per tal de treballar col·lectivament per poder dur a terme les activitats aprofitant els recursos existents al territori.

El Programa es va posar en marxa el curs 2013-14 i des d’aleshores s’ha desenvolupat en 24 centres escolars (d’educació infantil, primària i secundària) i 3 entitats de base educativa de 8 ciutats de l’estat espanyol. Durant aquest període, s’han dut a terme 151 activitats en què han participat 2.088 mares i pares, fet que ha generat una sèrie d’impactes positius tant en les famílies i els seus infants com en la resta d’agents i d’entramat de relacions de la comunitat.

A principis de novembre ens trobarem amb els recursos, les entitats i les famílies per tal de posar en marxa el grup motor amb un pacte inicial de continguts específics a tractar i responsabilitats i implicació.

Leave A Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.