Esclat de colors per la convivència en la segona edició de la Diada de la Primavera de la Serra d’en Mena

Més de 1.500 persones celebren la gran festa ciutadana en el parc dels Pins del barri del Raval

Un any més la Diada ha estat una acció transformadora per desfer prejudicis, especialment els vinculats amb l’Islam

Emmarcada en el Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (ICI) és una mostra de la col·laboració i de les sinergies creades entre agents comunitaris

Els barris de la Serra d’en Mena de Santa Coloma de Gramenet han celebrat la segona edició de la Diada de la Primavera al parc dels Pins (motocròs), en mig d’un ambient festiu i de comunió entre els veïns, agents comunitaris, entitats i ciutadans del Fondo, Raval, Safaretjos i Santa Rosa. Sota el lema “Diada de la Primavera de la Serra d’en Mena, salut i convivència als barris”, s’ha emmarcat en el Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (ICI) impulsat per l’Obra Social ”la Caixa”, l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i la Fundació Integramenet.

Holi serra d'en mena diada primavera

Amb l’adrenalina encara recorrent les seves venes per l’èxit d’aquesta segona edició, els responsables del Projecte ICI destaquen que accions com aquesta demostren “les ganes de reivindicar espais de trobada en positiu, la col·laboració, cada cop més intensa i cada cop amb més naturalitat, entre agents comunitaris que fa tant no tenien cap tipus de relació”.

Han estat més de 1.500 participants en les 30 activitats organitzades per les entitats de la Serra d’en Mena. A més, “la Diada de la Primavera ha estat una acció transformadora per desfer prejudicis, especialment els vinculats amb l’Islam”, explica Cristina Martín, un dels tècnics que treballen a ICI. Tanmateix, “ha generat espais de relació inèdits que impactaran en positiu en la convivència dels barris”, assenyala Martín.

Llegeix també: Diada de la Primavera 2016: acte de presentació

CRÒNICA DE LA DIADA DE LA PRIMAVERA EN XIFRES

23 associacions ciutadanes, 4 centres educatius, 11 serveis i equipaments municipals, 2 centres de salut i gairebé 80 organitzadors, veïns del barri —quasi el doble que l’any passat-, han treballat intensament per donar forma a la Diada de la Primavera de 2016.

La jornada va arrencar a les 10.00 del matí amb les activitats de la marxa nòrdica i el Cros del motocròs, la primera milla urbana de la Serra d’en Mena. La cursa va aglutinar 200 corredors, sobretot infants i joves, que van competir per categories en mig d’un ambient molt esportiu, ‘fair play’ i sana competició.

cros motocros diada primavera 2016

Més de 350 persones van realitzar les 7 proves de la Gimcana de la Serra d’en Mena. Infants, joves i grans van construir la piràmide dels aliments saludables, van aprendre tècniques de primers auxilis o es van atrevir a jugar a les paraules castelleres, per tal d’omplir el seu passaport que els acreditava com a participants de l’activitat.

El Jardí del barri va ser un altre dels espais amb més afluència de públic. Amb la grandíssima intervenció de l’artista colomenc Milu que va acompanyar una acció duta a terme per més de 250 infants de les Escoles Gaudí, Tanit i Unamuno, l’Escola Bressol Els Pins i l’Oratori Tajdid.

Diada Primavera 2016 jardí del barri

Durant la Diada, també hi va haver un moment per donar-li un gust al paladar amb el Tastet de tothom, un vermut saludable que ens va permetre agafar forces per arribar al final de la festa amb energia. El salmorejo anava de la mà de les especialitats marroquines o hindús en un àpat de dos menús, un de salat i un de dolç en el qual es podia degustar té àrab i baklava. Es van repartir més de 400 racions dels menús, elaborats entre l’Associació de Veïns de Fondo Alto, la Biblioteca i CAP de Fondo i les AMPAs Gaudí i Unamuno.

La festa va arribar a un crescendo final amb el primer gran Holi de la Serra d’en Mena. Tot un esclat de colors per celebrar la diversitat i donar la benvinguda a la primavera. 150 kg de pols de colors, van omplir el parc dels Pins, deixant constància d’un gran esperit de convivència i ganes de gaudir. Un final de festa per recordar.

Llegeix també: Diada de la Primavera: salut i convivència, eixos de la segona edició

TALLERS, ZOCO DE LES IDEES I MOLTES ACTUACIONS

La Diada de la Primavera també va oferir l’oportunitat d’aprendre a plantar una tomaquera i apropar els ciutadans a l’experiència de tenir un hort a casa, de la mà de l’Associació de Veïns del Raval. A més, l’espai dels tallers organitzats per altres entitats va permetre als infants conèixer les bases per una alimentació saludable, amb voluntaris dels caps Fondo i Santa Rosa i l’EBM Pins.

Diada Primavera 2016 tallers

L’Associació Juvenil Karate Can Peixauet presentava els valors del karate mitjançant un altre taller, mentre l’oratori Tajdid i la residència Betsan oferien l’oportunitat d’escriure el nostre nom en àrab.

Al Zoco de les idees, el grup de joves musulmanes oferia l’experiència d’emprovar-se el vel islàmic i s’obria un espai per a la reflexió i la paraula.

Al bell mig de la festa, l’escenari va acollir diverses actuacions. Les danses d’arreu del món es van donar la mà amb l’exhibició de karate de l’Associació Juvenil Karate Can Peixauet i amb el potent hip-hop dels ‘Youg Fighters’ del Casal dels Infants, que van presentar el seu primer disc, ‘Quiero ver un mundo’.

Young fighters Diada Primavera 2016

PROJECTE D’INTERVENCIÓ COMUNITÀRIA INTERCULTURAL

Les activitats de la Diada de la Primavera es van inaugurar el 7 d’abril amb el col·loqui ‘Una ètica pel barri’ i es van clausurar el 10 d’abril amb una trobada castellera a la plaça del Rellotge, a càrrec dels Laietans de gramenet i les colles convidades Castellers de Montcada i Reixac, Castellers de Roquetes i Castellers de Sant Adrià. Tot plegat, són una mostra dels avenços del procés comunitari posat en marxa en aquest territori el juliol del 2014, en el marc del Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural que impulsa l’Obra Social ”la Caixa” en l’àmbit estatal, i a Santa Coloma amb la col·laboració de la Fundació Integramenet i l’Ajuntament de Santa Coloma, a més de multitud d’entitats i associacions, veïns i veïnes de la ciutat, que hi participen activament.

En el marc del Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural, durant els mesos de març i abril es desenvolupen accions comunitàries similars a 40 territoris de tot el país.

Dins d’aquest marc de treball, es programa també l’Escola Oberta d’Estiu, que se celebrarà durant el mes de juliol i agost. D’altra banda, aquest any també es presentarà la primera Monografia comunitària de la Serra d’en Mena: una reflexió de la comunitat i els seus protagonistes sobre la convivència i la cohesió social als barris que es materialitza en un diagnòstic participatiu. A la Monografia també es dibuixen els eixos d’actuació de la comunitat amb l’acord d’institucions, recursos tècnics i ciutadania, per tal d’elaborar una programació comunitària que ajudi a superar els reptes definits.

Mira el vídeo de resum de la Diada de la Primavera 2016:

Leave A Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.