El procés d’avaluació de la Serra d’en Mena es prepara per finalitzar els seus continguts i compartir els resultats

Des del setembre de 2018 fins aquest gener l’equip comunitari, juntament amb referents tècnics i ciutadans de tota la comunitat, està treballant per analitzar els avenços del procés comunitari i actualitzar els reptes marcats i les necessitats actuals de la comunitat.

Després de 4 anys d’intervenció toca analitzar conjuntament aquelles fites que han funcionat i aquells aspectes que tenen un marge canvi, per tal de seguir contribuint a la millora de la convivència i la cohesió social als barris de la Serra d’en Mena.

L’establiment de relacions, la generació del coneixement compartit, el pas del pensament a l’acció i la maduresa del procés comunitari han marcat les fites del procés.

Algunes dades del procés…

  • Amb les 4 edicions de la Diada de la Primavera hem fet un procés d’aprenentatge col·lectiu sobre l’organització comunitària i hem tingut l’oportunitat de generar una cultura organitzativa basada en la col·laboració. Aquesta activitat ha aplegat més de 300 voluntaris i 7000 participants, en 8 dies d’activitat amb 93 propostes diferents.
  • Entre els 168 agents col·lectius identificats, 93 són de recursos tècnics i professionals, 57 pertanyen a grups ciutadans, i 18 a referents polítics institucionals. El 37,5% d’ells estan actius, com a implicats o col·laboradors.
  • Respecte a la participació de col·lectius diversos a les reunions comunitàries, el 15,9% dels participants pertanyien a grups minoritaris, no arribant encara a representar el % existent als barris de la Serra d’en Mena. En canvi la seva participació a les activitats és del 66%.
  • L’espai tècnic de relació de la Serra d’en Mena ha aplegat els professionals que treballen al territori 4 vegades i ha comptat amb la participació de 96 professionals diferents, pertanyents a 46 recursos, serveis, equipaments o dispositius diferents del territori.
  • El grup ciutadà comunitari sorgeix de la necessitat de reforçar la participació de la ciutadania i, sobretot, fer-la partícip del conjunt del procés i no només d’una acció puntual. Està en funcionament des de 2017 i d’ençà s’ha reunit 5 vegades.
  • Les trobades comunitàries són el punt de trobada dels 3 protagonistes (institucions, professionals i ciutadania) implicats. S’han dut a terme 3 amb la participació de 253 persones.
  • Des de l’àmbit d’educació comunitària, la implementació del Programa de Suport Familiar a l’Èxit Educatiu ha permès implicar  les famílies en el procés a través de les activitats del programa, ha ampliat les relacions entre diversos serveis i recursos, ha fet que famílies i tècniques treballin des d’un pla d’igualtat per uns objectius comuns, i ha generat adhesió educativa al territori.
  • Des de l’àmbit de salut s’han implementat dos projectes, el suport a l’alimentació saludable dels 0-3 anys, i la implementació de la prescripció social.
  • I des d l’àmbit de convivència i cohesió social, s’ha implementat el Programa de Dinamització de l’Espai Públic amb 10 agents comunitaris implicats en 15 activitats conjuntes, i han aplegat més de 700 participants.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada