Diada de la Primavera de la Serra d’en Mena 2017: 30 activitats per la convivència, la salut i la cultura als barris

Per tercer any consecutiu, Santa Coloma de Gramenet celebra la Diada de la Primavera de la Serra d’en Mena que tindrà, en l’edició d’enguany, dues jornades de tallers, música, jocs, esport, llibres i castells. Dissabte 22, com és habitual, una jornada festiva al parc dels Pins i diumenge 23 celebrarem Sant Jordi al Fondo, destacant l’activitat “El Castell de Tothom”, castell intercultural impulsat per la Colla dels Laietans de Gramenet. La Diada posa en comú els esforços de fins a 40 agents comunitaris dels barris, i aplega a ciutadans, professionals, 21 associacions , 11 serveis municipals, 5 centres educatius i 2 centres de salut. Junts treballen en un projecte que dinamitza l’espai públic per a promoure la convivència i l’expressió del pluralisme cultural.

La Diada de la Primavera s’emmarca en el projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (ICI) que impulsa l’Obra Social “la Caixa”, la Fundació Integramenet i l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, crea espais de trobada dels veïns i veïnes de la Serra d’en Mena per a fomentar la cohesió social i el diàleg intercultural. Un total de 37 territoris de tota Espanya desenvolupen el projecte ICI i celebren al llarg dels mesos de març i abril aquest tipus de trobades veïnals per enfortir el teixit social del barri, així com per prevenir i revertir situacions de desigualtat o que puguin afectar la convivència.

Diada de la Primavera 2017

Els barris de la Serra d’en Mena celebren una jornada comunitària que compta amb la participació de 40 agents comunitaris, i que es desenvolupa en el marc del Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (ICI) que Obra Social ”la Caixa” desenvolupa a 37 territoris de 31 municipis diferents de l’estat.

Aquestes trobades reuneixen als veïns i veïnes de totes les edats, 20 entitats, 11 serveis municipals, 5 centres educatius i 2 centres de salut, que s’hi impliquen conjuntament. L’objectiu és reforçar la convivència, garantir una major cohesió social i posar en valor la diversitat cultural, ètnica, lingüística i religiosa de cada barri.

Construir llaços entre cultures

A la Diada de la Primavera estan previstes un total de 30 activitats, que giren al voltant dels eixos temàtics de la cultura, la salut comunitària, la convivència intercultural i l’estima pel barri.

Els barris del Fondo, Santa Rosa, el Raval i els Safaretjos de Santa Coloma de Gramenet et conviden a donar la benvinguda a l’estació més florida de l’any amb dos dies de festa, activitats saludables, tallers, música en viu i molta diversió. Demostrem la nostra estima pels barris, la interculturalitat i la convivència en una diada única i integradora que recull el testimoni de les dues anteriors edicions. Les activitats més destacades són:

  • EL JARDÍ DEL BARRI. 250 nens i nenes de les escoles del barri i l’oratori Tajdid milloren el Parc dels Pins.
  • LA CARPA DEL BARRI SALUDABLE. 6 activitats i accions de sensibilització i informació per fer dels nostres barris uns espais més saludables.  Reanimació cardiorespiratòria, higiene bucal, hàbits saludables, piràmide dels aliments…
  • JOCS TRADICIONALS. Descobrim allò que ens uneix amb els jocs de sempre.
  • EL CROS DEL MOTOCRÒS. II Milla urbana del Raval. Posa’t a prova i vine a córrer amb nosaltres per la convivència.
  • EL TASTET DE TOTHOM. Petit pica-pica intercultural i saludable, on podreu reposar forces per continuar amb la festa.
  • SANT JORDI AL FONDO I EL CASTELL DE TOTHOM. Omplim de roses i llibres la plaça del Rellotge. La colla castellera Laietans de Gramenet tancaran la programació de la Diada de la Primavera amb una Trobada Castellera, enguany amb el repte d’incorporar fins a 30 nacionalitats a la pinya del CASTELL DE TOTHOM. Suma-t’hi!!!

Reunió Grup Motor Diada de la Primavera 2017

Aquesta jornada de caràcter festiu, forma part del procés comunitari que impulsa l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, la Fundació Integramenet i l’Obra Social “la Caixa”.

La participació a la Diada de la Primavera mostra els avenços del procés comunitari i d’integració cultural als barris de la Serra d’en Mena, posat en funcionament al territori colomenc des del juliol de 2014.

El Projecte ICI neix de la necessitat d’afrontar una nova realitat com a conseqüència dels moviments migratoris de la nostra societat, que configuren unes ciutats cada cop més diverses. Fruit d’aquest fenomen, es van seleccionar uns territoris amb elevada diversitat cultural per a treballar de forma específica la integració del teixit social a nivell de barri. El projecte ICI s’està conformant com un eix fonamental de l’acció social en el context multicultural.

Bona mostra de la vitalitat del procés comunitari és la definició d’una Programació Comunitària que està definint un total de 37 accions, entre les que s’hi inclou la Diada de la Primavera. En el procés d’operativització de les diverses propostes d’acció hi ha participat 65 professionals, que treballen conjuntament per un objectiu comú i consensuat amb la comunitat: la igualtat d’oportunitats per a la infància, l’adolescència i la joventut.

Els objectius del projecte ICI passen per millorar les condicions de vida als barris, capacitar els actors locals per afrontar de forma autònoma els reptes de convivència, i prevenir situacions futures que la puguin distorsionar.

Tanmateix, sota aquest marc de treball, es programarà també l’Escola Oberta d’Estiu, una programació comunitària que complementa l’oferta dels casals d’estiu de la Serra d’en Mena, enguany orientada vers la dinamització de l’espai públic.

Primera reunió Diada de la Primavera 2017 Serr d'en Mena

Qui ha fet possible la Diada de la Primavera?

21 associacions, 11 serveis municipals, 5 centres educatius i 2 centres de salut:

AAVV Raval, AAVV Fondo Alt-Pirineus, Asaupam, Associació La Convivència, Associació de cultura popular xinesa i catalana, Espai Taiji Chen, Associació Karate Can Peixauet, AMPA Tanit, AMPA Antoni Gaudí,  AV Protecció Civil, Biblioteca Can Peixauet, Biblioteca Fondo, CAP Fondo, CAP Santa Rosa, Casal dels Infants, Castellers de Sant Adrià, Colla castellera Laietans de Gramenet, Centre Cívic Fondo, CNL L’Heura, Escola Antoni Gaudí, Escola Unamuno, Comunitat d’Aprenentatge Tanit, EBM Els Pins, CIJ Rellotge XXI, Comunitat Islàmica Tajdid, Església Evangèlica de Catalunya, Gurudwara Guru Ladho Re, Comunitat Bengalí, Joves Actives, Onda Santa Coloma, SC-Media, Residència Betsan, Retumbatú, Institut la Bastida, Associació Salut i Família, ciutadans i ciutadanes a títol individual.

Leave A Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.