Diada de la Primavera de la Serra d’en mena: prop de 1.000 colomencs omplen el Parc dels Pins del Motocròs en una jornada per la convivència

La primera edició de la festa dels barris de Fondo, Raval, Safaretjos i Santa Rosa aplega més de 18 entitats i 15 activitats

Mur del Respectede la Diada de la Primavera

Els veïns de les barriades de Santa Coloma de Gramenet que comparteixen l’emplaçament geogràfic de la Serra d’en Mena han estat els protagonistes d’una diada única a la ciutat que ha congregat al voltant d’un miler de persones al Parc dels Pins del Motocròs. 18 entitats dels barris de Fondo, Raval, Safaretjos i Santa Rosa han organitzat, conjuntament amb la Fundació Integramenet, l’Ajuntament de la ciutat i l’Obra Social ”la Caixa”, la Diada de la Primavera.

Sota el lema “Jo sóc Serra d’en Mena, junts per la convivència”, més d’una quinzena d’actes han permès a grans i petits gaudir de les sis hores durant les quals s’ha perllongat la festa. Activitats infantils, art urbà, actuacions dels joves de la ciutat, tallers de flors de paper o de cultiu hidropònic, han servit d’entreteniment formidable als veïns que han mostrat la seva estima pel barri, la interculturalitat i la convivència en una jornada integradora que s’ha celebrat per primera vegada a la ciutat.

Mira la galeria d’imatges de la Diada de la Primavera

Totes les parts implicades en la jornada han coincidit a valorar la Diada de la Primavera com un punt d’inflexió notable a la vida del barri. En paraules dels organitzadors ha estat la festa que “ho canvia tot”, un catalitzador de sinergies entre les entitats, ciutadans a títol individual, els quatre centres educatius i els vuit equipaments i serveis municipals que han col·laborat en la preparació de la jornada. Veïns, al cap i a la fi, que no es coneixien i que, arran de les reunions del “grup motor” de la diada i de compartir experiències, s’han posat a treballar junts per millorar els dia a dia dels barris de Fondo, Raval, Safaretjos i Santa Rosa. Tos junts, més que mai, cridem ben fort: Sóc Serra d’en Mena.

Totes les parts implicades en la jornada han coincidit a valorar la Diada de la Primavera com un punt d’inflexió notable a la vida del barri

I així ho demostra, per exemple, la relació que s’ha establert entre la colla castellera Laietans de Gramenet i el Casal dels Infants del barri del Raval, tal com ens explica l’educadora especialitzada en joves del casal, Marta Vallespín: “Arran de trobar-nos amb els castellers Laietans, del barri de Fondo, vam acordar que era important donar a conèixer les tradicions i, per això, ens han convidat a tres sessions per aprendre a fer castells. D’altra banda, també treballem plegats amb l’Associació Juvenil Karate Can Peixauet”.

EL JARDÍ DEL BARRI I ELS MURS DE LA CONVIVÈNCIA

IMG_8476

Un altre fet diferencial de la Diada de la Primavera de la Serra d’en Mena és la voluntat de perdurar en el temps d’aquesta acció ciutadana que ha deixat la seva empremta al Parc dels Pins del Motocròs en forma de dos immensos murals: tot un clam al respecte entre cultures i persones i una reivindicació de la identitat colomenca.

Els joves del Casal dels Infants han dibuixat un imponent grafitti en el que es llegeix la paraula RESPECTE i un cal·ligrama en diversos idiomes: castellà, català, àrab, urdú, xinès, anglès… D’altra banda, ciutadans anònims han quedat immortalitzats al “Mur de l’Skiline de Santa Coloma de Gramenet”, tota una mostra d’art urbà que es preservarà com un element decoratiu del parc.

Mira la Galeria de vídeos de la Diada de la Primavera

La cura de la natura i del medi ambient també ha tingut un gran protagonisme en la diada, a través de la plantada del Jardí del Barri, on hi han participat 175 nens de les escoles Gaudi, Tanit, Unamuno i de l’oratori Tajdit. Tots junts, hi han col·locat noves plantes en un dels parterres adjacents a la zona de la trobada ciutadana, sota l’atenta supervisió de l’Associació de Veïns del Raval, que han estat els impulsors d’aquesta iniciativa. Tal com explica Sílvia Vilanova, col·laboradora de l’entitat, totes les escoles implicades “tenen horts urbans i els gestionen els alumnes de quart de primària, d’entre vuit i nou anys”, per això, “ells mateixos duran a terme l’activitat”, comenta.

El fet diferencial de la Diada de la Primavera de la Serra d’en Mena és la voluntat de perdurar en el temps

“Nosaltres els hem ensenyat com plantar i cuidar alguns tipus de plantes del parc dels Pins”, ens relata la Sílvia. De fet, el nou jardí, a més, s’ha complementat amb un taller de cultiu Hidropònic, a càrrec de Salvador Jaraba, un jardiner experimentat i membre de l’associació.

Però la Diada de la Primavera ha estat molt més. El dia ha arrencat amb una xocolatada, en la que hi ha participat l’associació cultural i esportiva, La Convivència, que juntament amb voluntaris de l’escola Miguel de Unamuno s’han arromangat per endolcir la jornada. Una tasca que Hafid Tazeddine, president de La Convivència ha valorat molt positivament: “A les escoles del barri hi ha una diversitat enorme. Estem destinats a treballar junts algun dia. El nostre somni és que els nostres infants, diferents en color, pugin iguals en tot, en drets, que s’entenguin i parlin”.

IMG_8493

El dia ha seguit amb un taller de Tai-Txí, una exhibició de Karate Kyokushinkai, a càrrec de l’Associació juvenil i esportiva Karate Can Peixauet; ens hem pogut sentir-nos castellers per un dia gràcies als Laietans de Gramenet, que han fet participar els més menuts en l’experiència de mirar el món des de la perspectiva de les enxanetes; hem deixat els nostres millors desitjos penjats en un arbre del parc o hem après a fer flors de paper i hem ballat i cantat amb els Capgrossos del Raval i el grup de música tradicional marroquina, Naïm ‘Alami.

Sense oblidar el rap de la convivència a càrrec dels joves del Casal dels Infants o la projecció dels audiovisuals “Veus Urbanes” i l’estrena del novè glop antirrumors de la Xarxa de Transmissió de Valors i Missatges Positius, amb la presència d’alguns dels seus protagonistes i creadors, com Maria Teresa Castellví, presidenta de l’Associació Comerciants i Professionals de Fondo Comerç o el director del glop, Benjamín Villegas, de sc·media.

El fi de festa l’ha posat la Taula de Tothom, un dinar intercultural en el qual els assistents han pogut gaudir de les delícies culinàries de cultures com l’espanyola, la pakistanesa, l’armènia o la marroquina. I tot amb la companyia de colomencs d’arreu, de l’Alcaldesa de la ciutat, Núria Parlon, i de regidors i regidores membres de l’Equip de Govern de la ciutat.

EL PROJECTE ICI

Les activitats de la Diada de la Primavera han estat una mostra dels avenços del procés comunitari posat en marxa en aquest territori el juliol del 2014, en el marc del Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (ICI) que impulsa l’Obra Social ”la Caixa” en l’àmbit estatal, i a Santa Coloma amb la col·laboració de la Fundació Integramenet i l’Ajuntament de Santa Coloma, a més de multitud d’entitats i associacions, veïns i veïnes de la ciutat, que hi estan participant activament. En el marc del Projecte ICI, durant els mesos de març i abril es desenvolupen accions comunitàries similars a 40 territoris de tot el país.

La Diada de la Primavera en imatges

3 comments on “Diada de la Primavera de la Serra d’en mena: prop de 1.000 colomencs omplen el Parc dels Pins del Motocròs en una jornada per la convivència”

  1. Pingback: ¿Qué es el cultivo hidropónico? ¿Y el Jardí del barri? Amor y respeto por la naturaleza en la Serra d’en Mena - Sóc Serra d'en Mena

  2. Pingback: La convivència a la serra d'en mena pren la forma de l'art urbà: els murs del Parc dels Pins del Motocròs - Sóc Serra d'en Mena

  3. Pingback: Projecte ICI a Santa Coloma de Gramenet, properes activitats: trobada comunitària i escola d’estiu - Sóc Serra d'en Mena

Leave A Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.