Criança positiva, vincles familiars o les motivacions dels nostres fills, eixos del Programa de Suport a l’Èxit Educatiu de la Serra d’en Mena

El grup motor que impulsa el Programa Social pel Suport Familiar a l’Èxit Educatiu, que s’ha posat en marxa al barri del Raval de Santa Coloma de Gramenet, ha definit els principals eixos en què es basaran les activitats pels infants i joves de la Serra d’en Mena.

A la reunió s’han concretat les necessitats que cal abordar des d’aquesta iniciativa i les activitats que hi donen resposta. S’hi han congregat, a la Biblioteca de Can Peixauet, educadors i responsables de les següents entitats i recursos: Casal dels Infants, Biblioteca Can Peixauet, Associació Karate Can Peixauet, AMPA Antoni Gaudí, Associació Esportiva La Convivència, Fundació Germina, serveis d’Infància i Juventut i d’Educació de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet. A més, hi han participat diverses famílies vinculades a les entitats.

Programa Suport Exit Educatiu

Ha estat la segona trobada d’aquest equip de treball, després que quedés constituït el passat 7 de novembre, quan es van assentar les bases per dur a terme el programa i planificar les activitats de 2018.

Ara, han pogut aprofundir en aquestes línies d’actuació i han estat les següents:

1. Acompanyament en el procés d’aprenentatge: quines motivacions tenen els nostres fills i
com podem millorar-les?
2. Comunicació: com treballem la criança positiva?
3. Límits i responsabilitats: quines normes posem als nostres fills i com podem fer-les complir?

També ha sorgit la temàtica dels vincles familiars com a base sobre la qual construir tots els altres continguts i aprenentatges, s’intentarà treballar de forma transversal a cada activitat i si cal desenvolupar una nova activitat pròpia.

Programa Suport Exit Educatiu1

EL PROGRAMA

Com s’explica en el web del programa, sota el paraigua de la UAB, es parteix de la premissa que la millora de les relacions entre l’escola i la família afavoreix la implicació de les famílies en l’educació dels seus fills, la qual cosa repercuteix positivament –a mitjà i llarg termini- en l’èxit educatiu dels infants i joves. Per això, el Programa proposa la realització d’un conjunt d’activitats per a les famílies al llarg d’un curs acadèmic, organitzades al voltant de quatre àmbits que s’han evidenciat útils per a la millora de les relacions entre la família i l’escola: criança positiva, aprenentatge a casa, comunicació i participació.

La singularitat d’aquest Programa, respecte a altres programes per a famílies, resideix en el seu enfocament comunitari, la qual cosa suposa que des d’un bon començament s’involucra activament a les famílies i es promou el treball en xarxa amb altres agents educatius del territori -professionals del centre educatiu, tècnics de les entitats del barri, responsables dels equipaments municipals, etc.- per tal de treballar col·lectivament per poder dur a terme les activitats aprofitant els recursos existents al territori.

El Programa es va posar en marxa el curs 2013-14 i des d’aleshores s’ha desenvolupat en 24 centres escolars (d’educació infantil, primària i secundària) i 3 entitats de base educativa de 8 ciutats de l’estat espanyol. Durant aquest període, s’han dut a terme 151 activitats en què han participat 2.088 mares i pares, fet que ha generat una sèrie d’impactes positius tant en les famílies i els seus infants com en la resta d’agents i d’entramat de relacions de la comunitat.

Leave A Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.