Serra d’en Mena, Santa Coloma de Gramenet

Un 88.000 veïns habiten en l’actualitat els quatre barris que formen part de la Serra d’en Mena a Santa Coloma de Gramenet. És precisament aquesta localització geogràfica excepcional el tret que els agermana i els uneix i els fa exclamar amb orgull: jo sóc Serra d’en Mena, una reivindicació que comparteixen els colomencs que viuen als barris de Fondo, El Raval, Safaretjos y Santa Rosa.

A nivell d’organització territorial són els Districtes V i VI de la ciutat. No els coneixes encara?

Barri del Fondo

És un gran barri pertanyent a la Serra d’en Mena i conforma el Disctricte VI de Santa Coloma de Gramenet. Un territori ben dotat de serveis públics com el Centre Esportiu, l’Estació de Metro de les línies 1 i 9, que connecten la ciutat amb la resta de la conurbació de Barcelona i, sobretot, la seva xarxa de comerç de proximitat. És, sens dubte, un Districte que ha tingut grans canvis en els darrers temps i que l’han configurat com un nou centre d’atracció per a la ciutat.
És també un Districte molt ric pel que fa al moviment associatiu i esdevé, en aquest sentit, un referent de com la societat civil ha ajudat a teixir i millorar el territori i la vida de la ciutadania. Cada acte al Fondo és un exemple de diversitat, convivència i bona entesa entre els seus veïns i veïnes.

Plaça del Rellotge, barri del Fondo de Santa Coloma de Gramenet

Plaça del Rellotge

Biblioteca del barri del Fondo, Santa Coloma de Gramenet

Biblioteca del Fondo. Font: picharchitects.com

Barri del Raval

El Raval, és al centre del Districte V del municipi de Santa Coloma de Gramenet, presumeix de donar allotjament a l’Hospital de la ciutat, l’Esperit Sant, a més de gaudir del tram més llarg del recuperat Riu Besòs, l’espai verd més important de tota la ciutat i veritable eix de connexió ciutadana.

La Biblioteca de Can Peixauet és un altre equipament emblemàtic del barri, així com la connexió amb la Línia 9 del Metro a l’estació propera. Els dos centres cívics, el de Raval i el de Pins tenen una activitat associativa important.

Biblioteca de Can Peixauet, barri del Raval de Santa Coloma de Gramanet

Biblioteca de Can Peixauet

Carrer de la Circumval.lació, Santa Coloma de Gramanet

Carrer de la Circumval.lació

Barri de Safaretjos

Safaretjos, barri petit i amb un marcat caràcter de poble es connecta amb el Raval a través del parc del Molinet. El casal municipal és l’equipament central del barri amb una activitat creixent al voltant de l’AAVV, el grup de dones i el grup de jubilats que comparteixen espai amb l’Hermandad San Rafael Arcángel, associació amb molt bona salut i que s’ha integrat perfectament al barri. Forma part del Districte V de Santa Coloma de Gramenet, juntament amb Raval i Santa Rosa.

Pont del Molinet, barri de Safaretjos de Santa Coloma de Gramenet

Pont del Molinet. Font: Efe

Barri de Santa Rosa

Santa Rosa, el barri més poblat del districte ha vist, amb l’arribada de la Línia 9 del Metro a l’estació de Santa Rosa, l’aparició d’una nova centralitat. Pertany al Districte V de Santa Colma de Gramanet -juntament amb Safaretjos i Raval. Limita amb el barri del Fondo i el carrer Valentí Escales crea una autèntica via de comunicació amb el mateix.

Parada de metro de Santa Rosa, Santa Coloma de Gramenet

Parada de metro de Santa Rosa. Font: TMB