Avinguda Santa Rosa 1-13, Baixos 7 Santa Coloma de Gramenet (08923)
Telèfon: 93 118 30 84 - 711 77 58 35
e-mail: paidos.scg@maristes.cat
TIPUS D’ENTITAT/RECURS
Recurs d’acompanyament a processos familiars.
DESCRIPCIÓ D’ENTITAT/RECURS
El Centre Paidós és un programa d’atenció integral a les famílies amb infants entre 0 i 6 anys. Pretén augmentar els factors de protecció i resiliència dels infants, potenciar les capacitats parentals i marentals dels progenitors i facilitar el contacte d’aquestes famílies amb el seu entorn.
BARRI D’INTERVENCIÓ
Santa Coloma de Gramenet
ÀMBIT D’ACTUACIÓ
Famílies – Socioeducatiu, psicoterapèutic i comunitari.
A QUI S’ADREÇA?
Famílies amb infants de 0 a 6 anys que viuen situacions de pobresa i que tenen dificultats per a l’atenció i cura dels seus fills.
La segona activitat del Programa d’Èxit Educatiu de la Serra d’en Mena arriba aquest febrer.
Dimecres 26 de febrer a les 17.30 hores al Casal dels Infants tindrà lloc l’activitat destinada a les famílies sobre la comunicació dins la família. Com ens comuniquem? En quines condicions? Sobre què ens comuniquem? Quins impactes té la comunicació en la infància i l’adolescència?
Aquesta activitat forma part de la programació d’Èxit Educatiu del territori, i la comissió que l’organitza està formada per les educadores i les mares vinculades a Casal dels Infants i al Projecte Paidos.
Un espai molt proper per a la reflexió conjunta, per compartir el que ens funciona a cada família i que pot servir a les altres, i per aprendre alguns recursos útils!
Tindrem un espai preparat per tal que les famílies puguin venir amb els fills i filles. L’activitat tindrà una durada d’una hora i mitja.
El Programa d’Èxit Educatiu de la Serra d’en Mena engega la programació amb la primera activitat per a les famílies, el dia 27 de gener a les 9.30 hores a l’Escola Miguel de Unamuno.
Us interessa saber-ne més sobre com aprenen els nostres fills i filles en aquesta societat hiperconnectada? Quines conseqüències té l’exposició a les pantalles i l’ús de les tecnologies en cada etapa evolutiva? Quins continguts són adequats per a cada franja d’edat? Com podem acompanyar en aquests usos? Quin paper tenim els adults?
De tot això en parlarem el dia 27 de gener, de 9:30 a 11 h, a l’escola Miguel de Unamuno (c/Àngel Guimerà, núm. 10).
També serà un espai per compartir experiències i necessitats, tot comptant amb l’expertesa de Cristina Oliva, que és assessora de maternitat, doula i comunicadora.
Dilluns dia 18 de novembre es va acabar de decidir quines necessitats i interessos de les famílies es treballarien durant tot aquest curs
L’equip motor que porta a terme el Programa d’Èxit Educatiu ha començat amb força gràcies a la participació de les persones vinculades als diferents recursos socioeducatius dels barris de la Serra d’en Mena: l’escola Miguel d’Unamuno, la Comunitat d’Aprenentatge Tanit, l’escola Antoni Gaudí, l’Institut Terra Roja, el CRIJ Rellotge XXI, la Fundació Germina, el Casal dels Infants, el projecte Paidós i el CNL l’Heura.
Conjuntament els professionals i les famílies vinculades van treballar per focalitzar els esforços d’aquest any en una programació amplia: els temes prioritzats van ser la comunicació entre la família i l’escola, els models de conducta i la comunicació familiar, l’aprofundiment en la gestió de les tecnologies amb els infants, adolescents i joves, la coresponsabilitat en l’educació i l’assetjament escolar.
Pròximament s'acabarà de tancar el calendari i les diferents comissions que es faran càrrec de les activitats!!
Dilluns dia 21 es va posar fil a l’agulla per establir una nova programació anual que doni respostes a les necessitats i interessos de les famílies
El grup que porta a terme el Programa s’ha reforçat gràcies a la participació de les persones vinculades a les escoles i els instituts del barri del Raval: l’escola Miguel d’Unamuno, la Comunitat d’Aprenentatge Tanit, l’escola Antoni Gaudí i l’Institut Terra Roja se sumen al CRIJ Rellotge XXI, el Casal dels Infants, la Fundació Germina, el projecte Paidós, el CNL l’Heura i la Biblioteca Can Peixauet.
Famílies i professionals dels diferents serveis i entitats dels barris vam treballar conjuntament el què és el programa, què podem esperar d’ell i del grup, i les diferents formes de col·laborar i implicar-nos.
A més, ja vam fer una pluja d’idees sobre les diferents temàtiques a les quals donar resposta:
Formació en competències digitals per a mares i pares dels centres: tràmits en línia i entorn educatiu
Gestió de les tecnologies davant els infants i adolescents: exemples/efectes miralls
Models de conductes paterns/maters
El paper de les xarxes social en l’educació
Comunicació dins la família: generació d’espais comunicatius de qualitat amb els infants i joves
Parentalitat compartida: rols en la parella, corresponsabilitats i acords compartits davant l’educació dels fills i filles. Sessió compartida amb els infants i adolescents
L’educació és de tothom i està a tot arreu: famílies, escoles, entorn. El paper de l’escola en l’educació: expectatives de les famílies. La importància de la implicació familiar i la corresponsabilitat
La comunicació entre la família i l’escola
Relacions amb la comunitat i el barri: com acompanyar als fills i filles a fer-ho
L’autoimatge en l’adolescència
Els espais compartits, la cura de l’entorn i la convivència (civisme als barris, als parcs infantils)
L’alimentació saludable (mites en l’alimentació: menjar saludable i real).
Conductes de risc i drogodependències
Relacions tòxiques, com detectar-les i combatre-les a l’adolescència
Bullying: detecció, coneixement i acompanyament
Activitats extraescolars: com tenir una oferta diversa, l’equilibri entre l’oferta i la demanda, la possibilitat de generar una xarxa per compartir-les i els espais comunitaris que es poden utilitzar per ensenyar-les al barri, oferir exhibicions, etc.
Coneixement dels recursos d’oci i temps lliure (per adolescents també)
Apoderament de joves, recerca i autogestió de noves iniciatives i projectes
Formació per a entitats, organització d’activitats comunitàries, gestió, etc (AFAS)
El proper mes de novembre les prioritzarem tenint en compte els agents implicats, i així establirem la programació anual del Programa d’Èxit Educatiu de la Serra d’en Mena.