Centre Obert Moisès – Moijove

El Faro
C/ Pirineus, 2 08923 Santa Coloma de Gramenet
Telèfon: 933861048
e-mail: direcció@elfarsocial.cat
TIPUS D’ENTITAT/RECURS
El Far, Servei Social Protestant.
Projectes Infància i Adolescència:
• Centre Obert Moisès
• MoiJove
DESCRIPCIÓ D’ENTITAT/RECURS
El FAR és una entitat social cristiana sense ànim de lucre que es va fundar el 1992 i que té com a objectiu principal atendre a persones en situació de risc social.

El Centre Obert Moisès, va néixer a l’any 2.004, sent un dels eixos d’intervenció de l’entitat del Far, Servei Social Protestant, amb la clara convicció d’intervenir socialment. El nostre propòsit es centra en corregir les desigualtats socials que pateixen milers d’infants a Catalunya. L’any 2011 s’amplia el nostre servei creant el MoiJove, recurs adreçat a joves entre 12 i 16 anys.

Com a recurs, pretenem acompanyar i donar suport a infants i famílies en situació de risc d’exclusió social. Com ho fem? El centre és un espai en el qual es treballa per la inclusió social mitjançant cinc programes d’intervenció social: 1) aprenem junts; 2) suport psicològic 3) sans i contents; 4) temps d’oci i lleure; 5) som una família.

El nostre objectiu aconseguir que infants i famílies s’incorporin a la comunitat i abandonin la zona de marginitat. Per tot això, cal treballar coordinadament amb tots els agents implicats: escoles, serveis socials, salut pública, centres oberts... només així assolirem la “igualtat d’oportunitats” en infants i famílies amb pocs recursos i en situació de vulnerabilitat. Tot això l’assolim a través del treball coordinat de cinc educadors, dos psicòlegs i una directora.
BARRI D’INTERVENCIÓ
Ciutat de Santa Coloma de Gramenet
PROGRAMES
1. Programa “Som una família”: pretenem la integració de les famílies en el procés educatiu dels seus fills, tot fomentant la participació, l’interès, l’autoestima i l’autovaloració.
Compartir en família és un temps anhelat per als infants, però són molts els casos detectats de pares i mares que no han après l’ofici de ser-ho perquè han estat víctimes d’una societat que no els ha proporcionat el suport suficient en el moment oportú per a aprendre a tractar bé els seus fills, i és en aquest àmbit en el qual volem actuar amb l’objectiu de proporcionar espais i eines que permetin construir llaços i vincles entre fills/es i pares/mares.
Activitats: Taller Oasi, sortides/excursions, campaments familiars, sessions terapèutiques familiars.

2. Programa “Sans i Contents” afavoreix la bona alimentació i la higiene dels menors, tot promovent un estil de vida sa i fomentant conductes positives de salut.
Els infants són especialment vulnerables a la falta d’alimentació adequada i, per aquesta raó, entenem que com a entitat hem de vetllar per tal que els menors rebin els aliments necessaris que els permetin créixer sans i contents.
Activitats: Berenar nutritiu, espai de dutxes i activitats educatives.

3. Programa Aprenem Junts: reforça l’ensenyament obligatori, tot promovent hàbits d’estudi i l’adaptació de coneixements a l’escala escolar corresponent.
L’educació és un procés de creativitat, fora de l´estandardització de formes d’existència i d’expressió. L’educació ha de satisfer les necessitats i els interessos de la persona a qui s’està educant.
Activitats: Deures i reforç d’aprenentatges, activitats educatives i cursos.

4. Programa d’educació en el temps de lleure mitjançant jocs, activitats i excursions. L’oci és un dret fonamental que afavoreix el desenvolupament de les persones, incloent els infants que han de poder gaudir de temps lliure. Segons Mundy i Dattilo, l’oci és un espai en el qual està present la lliure elecció per a l’assoliment d’una autorealització, com un dret de la persona i com un mitjà per a la millora de la qualitat de vida.
Activitats: Ludoteca, jocs, tallers, excursions i casal d’estiu.

5. Programa Psicològic. La nostra acció es dirigeix als nens/es i adolescents que presenten una situació de risc pel seu desenvolupament psíquic i mental. Vetllem per tal que la seva evolució psicològica i mental permeti el màxim de benestar personal i d’adaptació a l’entorn.
Activitats: teràpies individuals amb infants/adolescents, tallers en grup, sessions formatives.

6. Aprenem en família: és un programa que ofereix a les famílies del Centre Obert Moisès i MoiJove la possibilitat de gaudir d’una setmana de vacances a una casa de colònies. En aquest espai es desenvolupen diferents activitats que tenen per objectiu reforçar els vincles paterno-familiars. El programa s’adreça a famílies en situació de risc social.
ÀMBIT D’ACTUACIÓ
La intervenció se centra en l’educació, la salut, la higiene, la família i el temps d’oci.
A QUI S’ADREÇA?
Infants 4 a 11 anys i adolescents de 12 a 16 anys
CALENDARI
Funcionem tot el curs escolar i al mes de juliol es realitza el casal d’estiu.
HORARI
16:45 a 20:00

Notícies

Les 10 fites del procés comunitari de la Serra d’en Mena

El projecte comunitari desplega una avaluació per estimar l’impacte de les accions dutes a terme a la Serra d’en Mena en quatre anys de feina amb la ciutadania, agents comunitaris, professionals i equipaments.

Alguna vegada us heu preguntat per a què serveix en realitat un procés comunitari sostingut en el temps? Aquest mes de desembre estem d’avaluació! Des del setembre l’equip comunitari ha encetat aquesta fita del procés, que durarà fins al febrer. I l’avaluació, que de nou és un procés participatiu, compta amb un grup de tècnics i referents d’entitats que fan el seguiment dels avenços.

Valorem les diferents accions: Diades de la Primavera, Escoles Obertes d’Estiu (les trobades de casals i la formació per a professionals i entitats) i el Programa de Dinamització de l’Espai Públic… Però també tots els procesos que hi ha al darrera i que impliquen a les persones que formen part del procés unitari i transformador que des del 2014 es desplega als barris del Fondo, Raval, Safaretjos i Santa Rosa de Santa Coloma de Gramenet.

Aquestes són les raons per donar continuïtat al procés comunitari: 10 coses que ha guanyat la Serra d’en Mena de Santa Coloma gràcies al de procés comunitari del Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (ICI).

 1. Gaudir d’un equip comunitari, que coordina i impulsa el procés. Comença a haver-hi professionals de diversos àmbits amb alliberacions parcials que han assumit que el treball col·laboratiu suma i fa més fàcil la feina.
 2. Un Espai Tècnic de Relació que es reuneix habitualment amb professionals de la salut, l’ educació i la convivència per a treballar objectius comuns.
  En 4 sessions han participat 92 professionals diferents. Actualment molts implementen en els seus respectius àmbits de treball programes vinculats a la programació comunitària.
 3. Un programa de dinamització de l’espai públic en col·laboració amb Casal dels Infants, Moisés, Germina, AAVV Raval, Karate Can Peixauet que ja ha desenvolupat 15 activitats amb +700 participants.
 4. Un projecte de Suport Social a l’Acompanyament familiar per a l’Èxit Educatiu capaç d’implicar recursos tècnics i famílies, que enceta el seu segon any de funcionament. Hi col·laboren: Casal dels Infants, Rellotge XXI, Biblioteca, Paidós, Germina, Escola Tanit i CNL.
 5. Un Grup Ciutadà Comunitari que valida el procés i fa aportacions operatives des del punt de vista de la ciutadania.
 6. Potents accions de treball conjunt que mostren l’energia i el potencial dels barris de la Serra d’en Mena com ara la Diada de la Primavera, que en 4 edicions ha aplegat 97 activitats al Motocròs, sumant 67 agents comunitaris en col·laboració i més de 300 voluntaris i voluntàries.
 7. Iniciatives que apleguen esforços de diversos recursos per tal de fer activitats més importants adreçades als més petits, com ara la Trobada de Casals d’Estiu de la Serra d’en Mena: la Troca del Trikinyaqui.
 8. Una metodologia capaç d’aglutinar ciutadania, institucions i professionals en una estratègia conjunta per superar els reptes dels barris de la Serra d’en Mena de Santa Coloma a partir de la suma de les veus plurals de la comunitat.
 9. Compartir tot el coneixement viu que tenen els barris de la Serra d’en Mena de Santa Coloma i haver tingut l’encert col·lectiu de saber-ho plasmar en una Monografia Comunitària, que va permetre un diagnòstic compartit del territori i que a la seva vegada ens va facilitar la tasca de consensuar els principals reptes i eixos de treball en comú.
 10. Una Programació Comunitària amb 29 propostes concretes d’intervenció en els àmbits de salut comunitària, comunitat educadora i convivència, de les quals ja 19 (65%) són operatives.

Llegir més

Escuma troca

La Troca del Triquinyaki assoleix la seva millor edició

La trobada de casals d’estiu de la Serra d’en Mena ha comptat amb 500 nens i nenes que han pogut gaudir d’activitats lúdiques i artístiques durant tot un matí al parc de Can Zam.

Llegir més

Cartell

Arriba la Programació d'Estiu de la Serra d'en Mena

La 4a Escola Oberta d’Estiu combina els seus continguts amb la continuitat del programa de dinamització dels espais públics de la Serra d’en Mena sorgida de la Programació Comunitària.

La programació tindrà com a protagonistes la infància, les famílies i els joves, sense oblidar propostes ja consolidades d’altres estius com ara la Troca del Triquinyaki o les accions formatives adreçades a professionals i entitats.

Es consolida el programa de dinamització centrat en el Parc dels Pins, al llarg de tot el mes de juny i juliol. Graffittis, esport, gastronomia, clowns... seran els instruments per parlar d’interculturalitat, convivència en diversitat, i estima pels barris.

Novament el parc de Can Zam acollirà la 4a edició de la trobada de casals d’estiu de la Serra d’en Mena, la Troca del Triquinyaki, amb la participació de més de 500 nens i nenes.

Diverses accions formatives relacionades amb la intervenció comunitària adreçades a professionals i entitats posaran el punt i final de la programació a principis de setembre.
Tots el divendres de juny i juliol, tallers de medi ambient i reciclatge, balls, esports, circ, jocs d’aigua...

MÉS INFORMACIÓ A : ltordera@convivenciaciudadana.org

Cartell

 

Explicació Desplegament

Llegir més

Després de la III Trobada Comunitària, arriba el moment de donar-vos les gràcies

Gràcies a totes i tots els que ens acompanyeu en el procés comunitari de la Serra d’en Mena:

Llegir més

'Trobades improbables': un homenatge a les més de 300 persones que han participat en la Programació comunitària

A més de en recursos, la Serra d'en Mena és rica en humanitat. No només en individus, que també, sinó en persones que s'esforcen, que ho donen tot i que fan possible que un projecte com la Programació comunitària vegi la llum. És una de les grans idees que transpira tot el procés comunitari: l'immens poder de ciutadania coordinada.

La capacitat transformadora de l'entorn que tenen els veïns i veïnes del Fondo, Raval, Safaretjos i Santa Rosa. Aquest vídeo és un homenatge a les més de 300 persones que participen en el projecte. A tots els que hem crescut i ens hem empoderat aprenent dels altres, construint junts uns barris millors i deixant que el procés comunitari ens transformi també a nosaltres.

El que hem fet junts, durant quatre anys, va de teixir una xarxa i d'unir a persones, de reivindicar-nos, fer-nos valdre i creure'ns-ho. Creure en què plegats ho podem tot. Però va, especialment d'encontres. Va d'haver-nos trobat tots en un mateix espai, treballant per un projecte comú. Va de... Trobades improbables.

https://youtu.be/Ls1Kgnz2ux4

Llegir més