Centre d’Informació i Recursos per a Dones

Pl. Montserrat Roig, 1 Santa Coloma de Gramenet (08921)
Telèfon: 93 466 14 11
e-mail: cird@gramenet.cat
TIPUS D’ENTITAT/RECURS
Servei de l’Administració Local
DESCRIPCIÓ D’ENTITAT/RECURS
El Centre d’Informació i Recursos per a Dones (CIRD) ofereix atenció i suport especialitzat i professional a totes aquelles dones que realitzin una demanda per una problemàtica personal derivada de la seva condició de dona.
BARRI D’INTERVENCIÓ
Ciutat de Santa Coloma de Gramenet
PROGRAMES
SERVEI D’INFORMACIÓ, ATENCIÓ I ACOMPANYAMENT
Informació, assessorament i atenció davant de problemàtiques i situacions de desigualtat afrontades pel fet de ser dones (problemes familiars, violència masclista, etc.).
Una primera exploració de la situació per fer una detecció de les necessitats i realitzar a continuació la derivació adequada, tant als serveis del Centre com a altres serveis de la ciutat.
Tramitació i seguiment de la teleassistència mòbil en casos de violència de gènere.

SERVEI D’ASSESSORAMENT JURÍDIC
Orientació i assessorament d’acord amb cada situació: separació matrimonial i les seves conseqüències, maltractaments, intimidacions, assetjament, violacions...
Valoració del cas i ajut per accedir al torn de justícia gratuïta.

SERVEI D’ATENCIÓ PSICOLÒGICA
Atenció personalitzada i individual per a dones que necessiten una atenció emocional com a conseqüència d’haver viscut situacions de discriminació per raó de gènere, situacions de conflictes de parella, problemes de relació amb els fills, manca de suport familiar, responsabilitats familiars...
Aquest suport es fa mitjançant teràpies individuals de curta durada, amb l’objectiu d’augmentar la seva autonomia i la seva qualitat de vida.

SERVEI DE SUPORT A LA INSERCIÓ LABORAL
Foment de l’autoestima pel que fa a l’ocupació
Definició del perfil professional i coneixement del mercat laboral
Formació ocupacional per millorar la qualificació professional
Acompanyament en la recerca de feina
Suport individual i en grup durant tot el procés

SERVEI DE PROMOCIÓ I PARTICIPACIÓ
Organització d’accions de sensibilització (diades commemoratives, exposicions, etc.)
Organització d’accions formatives: tallers, xerrades, seminaris, etc.
Coordinació d’accions i projectes coeducatius
Suport a les entitats de dones
Dinamització del Consell de les Dones per la Igualtat

SERVEI DE DOCUMENTACIÓ
Es tracta d’un fons documental especialitzat constituït per diferents materials: llibres, revistes, documents, format audiovisual, etc., l’objectiu del qual és recollir, tractar tècnicament i difondre informació i documentació sobre igualtat de gènere, coeducació, promoció de les dones i la seva participació als àmbits social, polític, cultural i econòmic, abordatge integral de la violència masclista, etc.
ÀMBIT D’ACTUACIÓ
Socioassistencial
A QUI S’ADREÇA?
Dones
CALENDARI
8 de març: Dia Internacional de les Dones
17 de maig: Dia Internacional contra la LGTBIfòbia
24 de maig: Dia Int. de les dones per la pau i el desarmament
28 de maig: Dia Int. d’acció per la salut de les dones
28 de juny: Dia Internacional de l’orgull LGTBI
23 de setembre: Dia Int. contra l’explotació sexual i el tràfic de dones, nenes i nens
25 de novembre: Dia Internacional contra la violència vers les dones
HORARI
Dilluns a divendres: 9h a 13h Dimecres: 16h a 18.30h

Notícies

Les 10 fites del procés comunitari de la Serra d’en Mena

El projecte comunitari desplega una avaluació per estimar l’impacte de les accions dutes a terme a la Serra d’en Mena en quatre anys de feina amb la ciutadania, agents comunitaris, professionals i equipaments.

Alguna vegada us heu preguntat per a què serveix en realitat un procés comunitari sostingut en el temps? Aquest mes de desembre estem d’avaluació! Des del setembre l’equip comunitari ha encetat aquesta fita del procés, que durarà fins al febrer. I l’avaluació, que de nou és un procés participatiu, compta amb un grup de tècnics i referents d’entitats que fan el seguiment dels avenços.

Valorem les diferents accions: Diades de la Primavera, Escoles Obertes d’Estiu (les trobades de casals i la formació per a professionals i entitats) i el Programa de Dinamització de l’Espai Públic… Però també tots els procesos que hi ha al darrera i que impliquen a les persones que formen part del procés unitari i transformador que des del 2014 es desplega als barris del Fondo, Raval, Safaretjos i Santa Rosa de Santa Coloma de Gramenet.

Aquestes són les raons per donar continuïtat al procés comunitari: 10 coses que ha guanyat la Serra d’en Mena de Santa Coloma gràcies al de procés comunitari del Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (ICI).

 1. Gaudir d’un equip comunitari, que coordina i impulsa el procés. Comença a haver-hi professionals de diversos àmbits amb alliberacions parcials que han assumit que el treball col·laboratiu suma i fa més fàcil la feina.
 2. Un Espai Tècnic de Relació que es reuneix habitualment amb professionals de la salut, l’ educació i la convivència per a treballar objectius comuns.
  En 4 sessions han participat 92 professionals diferents. Actualment molts implementen en els seus respectius àmbits de treball programes vinculats a la programació comunitària.
 3. Un programa de dinamització de l’espai públic en col·laboració amb Casal dels Infants, Moisés, Germina, AAVV Raval, Karate Can Peixauet que ja ha desenvolupat 15 activitats amb +700 participants.
 4. Un projecte de Suport Social a l’Acompanyament familiar per a l’Èxit Educatiu capaç d’implicar recursos tècnics i famílies, que enceta el seu segon any de funcionament. Hi col·laboren: Casal dels Infants, Rellotge XXI, Biblioteca, Paidós, Germina, Escola Tanit i CNL.
 5. Un Grup Ciutadà Comunitari que valida el procés i fa aportacions operatives des del punt de vista de la ciutadania.
 6. Potents accions de treball conjunt que mostren l’energia i el potencial dels barris de la Serra d’en Mena com ara la Diada de la Primavera, que en 4 edicions ha aplegat 97 activitats al Motocròs, sumant 67 agents comunitaris en col·laboració i més de 300 voluntaris i voluntàries.
 7. Iniciatives que apleguen esforços de diversos recursos per tal de fer activitats més importants adreçades als més petits, com ara la Trobada de Casals d’Estiu de la Serra d’en Mena: la Troca del Trikinyaqui.
 8. Una metodologia capaç d’aglutinar ciutadania, institucions i professionals en una estratègia conjunta per superar els reptes dels barris de la Serra d’en Mena de Santa Coloma a partir de la suma de les veus plurals de la comunitat.
 9. Compartir tot el coneixement viu que tenen els barris de la Serra d’en Mena de Santa Coloma i haver tingut l’encert col·lectiu de saber-ho plasmar en una Monografia Comunitària, que va permetre un diagnòstic compartit del territori i que a la seva vegada ens va facilitar la tasca de consensuar els principals reptes i eixos de treball en comú.
 10. Una Programació Comunitària amb 29 propostes concretes d’intervenció en els àmbits de salut comunitària, comunitat educadora i convivència, de les quals ja 19 (65%) són operatives.

Llegir més

La Serra d'en Mena celebra el seu Holi el 15 de juny, a les 18.00 hores

El programa de dinamització de l'espai públic acull aquesta tradició hindú al parc dels Pins (Motocròs)

Arriba el Holi de la Serra d'en Mena. En el marc de les activitats de dinamització de l'espai públic encabides dins la Programació Comunitària, el veïnat del Fondo, Raval, Safaretjos i Santa Rosa gaudirà d'aquesta tradició hindú, consistent en celebrar la primavera llençant pols de colors, el divendres, 15 de juny, a partir de les 18.00 hores, al parc dels Pins (Motocròs).

Llegir més

R Wath app

La Diada de la Primavera de la Serra d'en Mena arriba a la quarta edició amb un clam a la convivència, la diversitat i la diversió

 • Sota el lema condiversia (convivència, diversitat, diversió) els barris del Fondo, Raval, Safaretjos i Santa Rosa celebren la seva gran festa

 • A través de diverses expressions artístiques, activitats lúdiques i el foment de l'estil de vida saludable, el 5 de maig donarem la benvinguda a la primavera

 • Es desplegaran 24 activitats organitzades per 18 associacions ciutadanes, 7 centres educatius, 11 serveis i equipaments municipals i 2 centres de salut

La festa ciutadana de la Serra d'en Mena bufa quatre espelmes el 5 de maig al parc dels Pins del Motocròs, des de les 10.00 hores. La Diada de la Primavera arriba a la quarta edició el 2018 i ho fa amb un flamant crit a la Condivèrsia, un lema que sorgeix de la suma dels grans eixos d'aquest esdeveniment que se celebra des del 2015. La convivència, la diversitat i la diversió, a més del foment dels hàbits i l'estil de vida saludables, aglutinen al veïnat, entitats i recursos dels barris del Fondo, Raval, Safaretjos i Santa Rosa.

Llegir més

Després de la III Trobada Comunitària, arriba el moment de donar-vos les gràcies

Gràcies a totes i tots els que ens acompanyeu en el procés comunitari de la Serra d’en Mena:

Llegir més

El potencial humà de la Serra d'en Mena s'exhibeix a la III Trobada Comunitària

Més de 120 persones donen la benvinguda a la Programació Comunitària a la sala Joan Brossa de la Biblioteca de Can Peixauet plena de gom a gom

Persones empoderades que fan xarxa i estableixen sinergies per transformar els barris i milloren la convivència. Si una cosa ha quedat clara a la tercera Trobada Comunitària de la Serra d'en Mena, és que aquesta premissa, pedra angular del procés comunitari que es va engegar als barris del Fondo, Raval, Safaretjos i Santa Rosa de Santa Coloma de Gramenet fa quatre anys, s'ha assolit amb escreix.

Llegir més