CAP Fondo

Adreça postal: Carrer de Mossèn Jacint Verdaguer, 118 Santa Coloma de Gramenent
Telèfon: 934 68 15 64
e-mail: laguilar.bnm.ics[arroba]gencat[punt]cat
Web: Cap Fondo
TIPUS D’ENTITAT/RECURS
Servei de Salut
DESCRIPCIÓ D’ENTITAT/RECURS
El Centre d’Atenció Primària (CAP) del Fondo és un centre sanitari on la població és atesa en un primer nivell assistencial.
BARRI D’INTERVENCIÓ
Barri del Fondo
ÀMBIT D’ACTUACIÓ
Salut
A QUI S’ADREÇA?
Tota la ciutadania
HORARI
8h – 21h (dll – dv)

Notícies

UNA COMUNITAT A L’ALÇADA DELS REPTES DE LA PANDÈMIA

 • Més de 60 persones han participat en l’elaboració del Diagnòstic Ràpid Participatiu de la Serra d’en Mena

 • L’objectiu era fer una primera valoració de l’impacte de la crisi social i sanitària provocada per la pandèmia de la Covid-19

Durant aquest mes de juliol s’ha dut a terme el Diagnòstic Ràpid Participatiu de la Serra d’en Mena. Un total de 66 persones, entre professionals de l’administració pública, del tercer sector i referents de la ciutadania, han participat en la seva elaboració.

L’estudi ha estat coordinat pel Servei de Convivència, Desenvolupament Comunitari i Civisme de l’Ajuntament, a través de l’equip del projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (ICI).

Arran de l’actual crisi sanitària provocada per la Covid-19, es va detectar la necessitat de fer una primera valoració de l’impacte de la pandèmia en els barris de la zona sud de Santa Coloma.

Donat que molts dels efectes encara no han sortit a la superfície, el diagnòstic s’ha basat en recollir dades qualitatives, percepcions, narratives i discursos predominants a través de col·loquis, qüestionaris i un fòrum obert dut a terme el passat dia 28.

L’estudi adapta la metodologia del Diagnòstic Ràpid (DR) per tal d’obtenir una visió compartida de la situació en un mes. Aquesta celeritat en el diagnòstic permet obtenir una foto dels diferents eixos d’anàlisi d’una manera ràpida i participativa.

Evidentment, en cap cas substitueix un diagnòstic en profunditat, però l’agilitat pot ser determinant per començar a bastir plans de desenvolupament, mesures de xoc i estratègies d’inclusió social. A més, s’espera que pugui servir com a treball acumulatiu del coneixement de la comunitat.

Els resultats obtinguts d’aquest estudi giren entorn a dos blocs principals: la reorientació dels serveis i l’impacte en la població de la Serra d’en Mena.

Una de les principals conclusions a les què s’ha arribat és la constatació que el Procés Comunitari afavoreix la confiança i els vincles necessaris per afrontar millor una situació límit. És fa evident que la col·laboració entre els diferents agents és la única via per sortir-se’n.

Per altra banda, és important destacar el fort impacte emocional que ha suposat la situació viscuda: tristesa, pèrdues, distanciament físic... són alguns dels efectes que la comunitat ha patit. A més, els equips que han estat a primera línia, han hagut de suportar una important sobrecàrrega i uns alts nivells de cansament i preocupació.

S’ha viscut molta incertesa, inseguretat i situacions de desigualtat a les què és necessari parar atenció, ja que tots aquests factors de neguit poden portar-nos a l’expansió de narratives xenòfobes i d’odi.

Un cop més, la dona ha patit una càrrega major durant la pandèmia. A la multiplicitat de rols              -professores, infermeres, mares, treballadores, cuidadores- s’hi suma la pèrdua dels seus espais propis. També s’han agreujat les situacions de violència masclista, les quals han estat invisibilitzades durant el període de confinament.

La gent gran, ha estat un altre dels col·lectius fortament tocats per la crisi: s’han viscut situacions d’aïllament i soledat amb conseqüències negatives per a la salut d’aquest segment de la població.

La Covid-19 ens deixa un considerable reguitzell de reptes per assolir si volem evitar l’increment de les desigualtats entre la nostra població. Aquesta, és també una batalla de models de societat (equitat, solidaritat, medi ambient, interculturalitat, creences...).

Així doncs, sembla evident que el futur passa per reinventar-se i adaptar-se a nous models mixtes d’intervenció, de treball i de participació de la comunitat, que han de ser afrontats des de la transparència, la col·laboració i les sinèrgies entre tots els agents que la conformen.

El projecte ICI està impulsat per l’Obra Social “la Caixa” a 36 territoris d’Espanya i a Santa Coloma està cogestionat per  la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU, i impulsa des de 2014 un Procés Comunitari als barris de Fondo, Raval, Santa Rosa i Safaretjos.

Si voleu consultar l’informe complet el podeu sol·licitar a cmartin@cartadelapau.org o ldelgado@cartadelapau.org i us el farem arribar.

 

Llegir més

Cartell colze a colze

Xarxa ciutadana de suport mutu del barri del Raval

Una nova iniciativa comunitària a la Serra d’en Mena per aquesta situació de crisi sanitària.

L'Associació de Veïns del barri del Raval, l'Església Evangèlica de Catalunya i l'Associació La Convivència posen en marxa un servei d'assistència ciutadana, amb el suport de la Fundació Carta de la Pau, el Projecte d'Intervenció Comunitària Intercultural i l'Ajuntament de Santa Coloma, 

Aquest centralitza via telefònica les demandes de les famílies del barri del Raval que no poden anar a comprar al supermercat o a la farmàcia (per malaltia, col·lectius de risc, situacions de dependència...) i es distribueixen entre els voluntaris i les voluntàries de les diverses entitats per poder donar una ràpida resposta!

Al cartell trobareu tota la informació per poder fer ús d’aquest servei:

Llegir més

La Diada de la Primavera 2020 ja té data per a la seva 6ª edició!

El passat dijous 13 de febrer va tenir lloc la segona reunió del Grup Motor de la Diada de la Primavera.

Finalment es va concretar la data en què tindrà lloc la festa! Seran els dies 29, 30 i 31 de maig.

La novetat d’enguany és que es farà coincidir amb les festes del barri del Raval, tal i com va decidir el Grup Motor. Aquest fet permetrà unificar esforços i poder fer més gran la Diada, comptant amb més recursos humans i materials.

Hi haurà activitats pròpies de la Diada durant els tres dies i es combinaran amb el programa de les festes del barri.

Les entitats i recursos estan treballant per poder configurar el programa d’aquest any, que posarem en comú aquest proper dijous dia 12 de març a les 18h. Ens reunirem a la Biblioteca Can Peixauet, per continuar concretant el programa.

Us hi esperem!

Llegir més

El Grup Motor de la Diada de la Primavera es retroba per organitzar la seva 6a edició

El passat 30 de gener el grup motor de l’activitat es va reunir per començar a organitzar la Diada d’enguany.

D’entre els assistents vam poder veure cares noves que s’hi incorporen amb ganes per fer créixer l’activitat.
La reunió tenia com a principal objectiu fixar al calendari la data per a la Diada 2020.

Es van posar sobre la taula diverses propostes, majoritàriament al maig, però no va acabar-se de definir cap. Les entitats i els recursos participants es tornaran a trobar el proper dia 13 de febrer per tancar la data definitiva.

Una de les possibilitats que es van valorar va ser la de poder fer coincidir la Diada amb les festes del barri del Raval, possibilitat que encara continua oberta.

Us convidem a tots i a totes a acostar-vos a la proper reunió per acabar d’ultimar tots aquests detalls.

Visca la Diada de la Primavera de la Serra d’en Mena!

Llegir més

S’inicia la 3ª edició del Programa de Dinamització dels Espais Públics a la Serra d’en Mena

Aquest mes d’octubre dóna el tret de sortida
al Programa de Dinamització. Novament, la Serra d’en Mena podrà gaudir d’una
programació estable per a infants i joves als diferents espais públics dels
nostres barris.

La programació és anual, i actualment us
concretem les activitats del primer trimestre, que abasta des de l’octubre fins
al desembre. Aquest programa ofereix un ample ventall d’activitats culturals,
lúdiques, de memòria històrica i solidàries.

Són 15 les entitats i recursos que impulsen aquest programa, molts d’ells treballen de forma estable en un Grup Motor que es reuneix periòdicament per donar vida a aquesta iniciativa:

 • Casal dels Infants
 • Fundació Germina
 • CRIJ Rellotge XXI
 • Laietans de Gramenet
 • AVV del Raval
 • Xarxa de Valors
 • AVV de Protecció Civil
 • Òmnium Cultural Santa Coloma
 • ACE La Convivència
 • Dojo Karate Can Peixauet
 • Biblioteca Can Peixauet
 • Institut Català de la Salut
 • CAP Santa Rosa
 • CAP Fondo
 • Projecte Paidòs

Amb l’empenta d’aquestes entitats es fa possible
dotar les places i els parcs públics de nous usos, millorant la visió que es té
d’alguns espais dels nostres barris.

Aprofitem per informar-vos que el Calendari Comunitari (també hi podeu accedir a través del codi QR) ja està novament actualitzar amb tot aquest seguit d’activitats. Allà hi podreu trobar tota la informació més detallada així com els organitzadors de cadascuna de les propostes.

Us deixem el cartell de programa.

Llegir més