Alícia Segura, Fundació Integramenet: “La Diada de la Primavera ha assolit la fita de seure en una mateixa taula entitats que mai s’havien vist”

Autora: Mar Martínez, sc·media

Quan, per primer cop, una trentena de persones d’entitats de la Serra d’en Mena van seure plegades per organitzar la Diada de la Primavera, l’Alícia Segura, tècnica de la Fundació Integramenet, diu que va “al·lucinar”. Explica que la taula desbordava creativitat i ganes. Vol parlar només en positiu, de la vida a la Serra d’en Mena. Del potencial dels moviments humans que s’hi succeeixen.

Alicia_Segura_coordinadora_projecte_ici_santa_coloma_gramenet

La Serra d’en Mena és un territori força extens i divers, allargat en el mapa de Santa Coloma. Aplega quatre barris de la ciutat, tot recorrent-ne el marge sud. Del que es fa al barri del Raval, potser ni se n’assabenten a Fondo. Com heu trobat una excusa comuna perquè la gent s’hi sumi?

L’equinocci de primavera se celebra a totes les cultures, per a tothom és un moment significatiu. Va més enllà de la teva cultura, d’aquí que les accions s’apleguin sota el títol de Diada de la Primavera. És una oportunitat per establir relacions entre entitats, i entitats i ciutadania, que no han fet fins ara accions comunes. Vam decidir celebrar les activitats en dos punts, dissabte al parc dels Pins (del Motocròs), al Raval, i diumenge a la plaça del Rellotge, a Fondo. Hi havia prevista alguna activitat per recórrer els quatre barris, però no ha estat possible realitzar-la.

“L’equinocci de primavera se celebra a totes les cultures, per a tothom és un moment significatiu. D’aquí que les accions s’apleguin sota el títol de Diada de la Primavera”

Què és el projecte ICI?

Aquesta acció s’emmarca en el Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (ICI), de l’Obra Social “la Caixa”, que es duu a terme a 40 territoris de l’Estat Espanyol. En el termini d’un mes, tots els projectes ICI fem una acció ciutadana, que a Santa Coloma es materialitza a la Diada de la Primavera. L’Obra Social dirigeix el projecte i el finança, i la Fundació Integramenet el gestiona. A més, una de les condicions indispensables perquè s’executi el projecte és que s’hi impliqui l’administració, l’ajuntament de Santa Coloma.
El treball comunitari sempre s’ha fet des de la ciutadania i, moltes vegades des de l’administració. En aquesta ocasió es volen sumar forces: administració, tècnics i ciutadans.

Llegeix també: El programa d’activitats de la Diada de la Primavera

Quin missatge preteneu que arribi a la gent amb accions com la Diada de la Primavera?

Són quatre barris molt diferents, però s’ha parlat d’aquesta zona des de les mancances i la precarietat. S’ha dit que té l’índex més alt d’immigració de la ciutat, que hi ha molta mobilitat a les escoles, als habitatges, que l’orografia complica més la vida… No parlem mai del capital social d’aquests barris, de la gent que hi treballa des de fa molts anys.

Què hauríem, doncs, de valorar?

La riquesa que ens dóna aquest moviment social i el dinamisme que hi ha en aquests barris. Volem donar força a aquesta part de la ciutat perquè la gent s’hi senti del territori, i per canviar discursos. El projecte no ve a fer res de nou, sinó a reforçar el que ja existeix.
Ens va sorprendre molt la primera reunió del grup motor, amb 30 persones assegudes a la taula. Vam al·lucinar amb la creativitat de la gent, la força i l’energia que s’hi va moure en aquella hora i mitja.
Es parla de la precarietat, però no s’explica que hi ha un bon veïnatge, que la gent s’estima el barri sigui d’on sigui, i vingui d’on vingui. Immigrats, al final, ho som tots. A més, la Xarxa de Transmissió de Valors i Missatges Positius del Pla per la Convivència de l’Ajuntament de Santa Coloma i l’equip de mediació han fet una feina increïble a la Serra d’en Mena.

Mapa de les Activitats de la Diada de la Primavera de la Serra Mena

Quina activitat coorganitza la Fundació Integramenet?

La fundació s’ha implicat molt en l’organització logística de ‘La Taula de Tothom’. És una activitat que ja es feia al barri del Raval. A l’hora de dinar farem una mostra de diferents orígens. Per un preu simbòlic s’hi podran fer tres tastets. És un treball conjunt de les associacions de mares i pares (AMPA) de les escoles Antoni Gaudí i Tanit, i de la Comunitat Islàmica Tajdid.
L’objectiu és que et trobis al costat d’algú que no coneixes, que es d’un altre origen, i que compartiu una mateixa experiència.

Llegeix també: Quan i on celebrarem la Diada de la Primavera?

Com s’ha propiciat la relació entre entitats que no es relacionen?

Hem intentat que les activitats estiguin organitzades almenys per dues entitats. Això ha permès fomentar relacions que, d’altra banda, serien improbables.

Quina expectativa teniu en relació amb aquesta celebració? Què espereu que hagi succeït després del cap de setmana de la Diada de la Primavera?

Per a nosaltres l’expectativa està assolida des del moment que hem aconseguit seure en una mateixa taula entitats que mai s’havien vist i tècnics de la zona.

I després d’aquest cap de setmana, què?

La nostra feina no s’acaba amb la Diada de la Primavera. És la llavor que estem plantant amb els veïns. És un projecte comunitari que es realitza durant els propers tres anys. La Diada es repetirà l’any que ve, i l’altre. D’altra banda, cara al bon temps, realitzarem l’ ’Escola Oberta d’Estiu’ que, a l’aixopluc del projecte ICI, pretén, per exemple, reforçar amb tallers la feina d’entitats d’educació en el lleure, com els casals.
Cap a final d’any es presentarà la monografia comunitària, un document amb un estudi detallat a nivell quantitatiu i qualitatiu de l’estat de la convivència a la Serra d’en Mena.

BannerSerraMena

De fet, en l’arrel del projecte ICI hi ha un treball científic…

Si, per part de la Universitat Autònoma de Madrid. La Diada de la Primavera en si es va començar a treballa a finals del gener. Però va ser el juliol passat quan el projecte ICI va aterrar a Santa Coloma, amb un estudi previ de la zona per avaluar com era la convivència…

“Hi haurà un parell de murals al parc del Motocròs, que romandran. Els joves han proposat que hi aparegui la paraula ‘respecte’, en idiomes diferents. És el camí cap a una mirada més positiva”

La Fundació Privada Integramenet

És una entitat que porta 20 anys al territori, fent cursos d’alfabetització i de formació ocupacional. Participem al projecte d’intermediació laboral ‘Incorpora’, de l’Obra Social. Treballem molt amb persones immigrades acabades d’arribar, que no tenen recursos ni papers, oferim suport psicològic…

Alguna cosa més?

Entre els objectius de la Diada de la Primavera hi havia trobar-nos en allò que ens uneix, l’intercanvi i el creixement de tots. I una de les maneres que hem trobat per assolir-ho és amb l’art. Estem creant nous símbols pel barri: farem un jardí, que quedarà i no serà efímer. Hi haurà un parell de murals al parc del Motocròs, que romandran. Els joves han proposat que hi aparegui la paraula ‘respecte’, en idiomes diferents. És el camí cap a una mirada més positiva.

Enllaços d’interés:

Les entitats organitzadores de la Diada de la Primavera

El Projecte ICI a Santa Coloma de Gramenet 

3 comments on “Alícia Segura, Fundació Integramenet: “La Diada de la Primavera ha assolit la fita de seure en una mateixa taula entitats que mai s’havien vist””

  1. Pingback: Diada de la Primavera de la Serra d'en mena: Més de 1.000 colomencs omplen el Parc dels Pins del Motocròs en una jornada per la convivència - Sóc Serra d'en Mena

  2. Pingback: Diari Gràfic | AACCASAL

  3. Pingback: AACCASAL

Leave A Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.